Узбекистан - Перлата на Изтока - 06.10.2022г.

Вид транспорт
Самолет
Маршрут
София – Ташкент – Ургенч – Хива – Бухара – Самарканд – Ташкент – София
Продължителност
9 дни / 8 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е1341

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
1-ви ден 06.10.2022 София – Ташкент
Полет от София в 15:35ч. с Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 17:00ч., продължение за Ташкент в 18:40ч. и кацане в 00:55ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 4* и нощувка.

2-ри ден 07.10.2022 Ташкент
Късна закуска и целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. В старата част ще посетим уникалния лабиринт от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-стария коран в света от VII в., джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека за източни ръкописи. Днес медресе Абдулкасим е национално училище за художествени занаяти. По време на обзорната екскурзия ще видим още новопостроения Парламент; Ташкентския университет; Двореца на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта.
Свободно време за обяд. Посещение на Музея на изкуствата. Вечеря и нощувка в хотела.

3-ти ден 08.10.2022 Ташкент – Ургенч – Хива
След закуска отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на «Uzbekistan Airways». Продължителност на полета 1 час и 30 мин.
Кацане, посрещане, трансфер до град Хива - един от най-важните градове в древната историческа област Хорезм, основан преди 2500 години, първият обект в Узбекистан под егидата на ЮНЕСКО.
Хива е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средневековното му „сърце“. Всичко е съхранено в оригиналния му вид. Интересно е, че старинния град музей е жив и днес, хората продължават да живеят и да работят в него.
По време на пешеходната екскурзия на старата част ще видим заобиколен от високите стени на джамиите, мавзолеите, минаретата и медресетата. Посещение на комплекс Ичан Кала, Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото си разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минарето Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни и разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващи са синьото и зеленото. Главната петъчна джамия Джума с уникалните резбовани колони се намира в старата част на Хива и според арабския географ Мукадаши джамията е построена през 10-ти век. Има общо 213 колони, но е трудно да се намерят две еднакви. Сградата е интересна с това, че няма портал, купол, коридори и двор.
Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 4*. Свободно време следобед. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

4-ти ден 09.10.2022 Хива - Бухара
След закуска посещение на верига от древни замъци: Аяз Кала, Топрак Кала, Кизил Кала. Свободно време за обяд. Трансфер до жп гарата и отпътуване с влак за Бухара във спални вагони - купе СВ (само за 2 човека).
Пристигане в Бухара, един от най-старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди - създател на една от най–големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО. Трансфер и настаняване в хотел 4*. Нощувка.

5-ти ден 10.10.2022 Бухара
След закуска започва целодневна туристическа обиколка на "свещената" Бухара, един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната в древността.
Бухара - един от най-старите градове в Централна Азия, с многовековна история, с множество великолепни джамии, медресета и над 140 архитектурни паметника, заради които е вписан в Списъка на ЮНЕСКО през 1993г. и е наречен "град-музей".
Бухара е родното място на основателя на една от най-големите суфистки секти - Бахауддин Накшбанди, което обяснява потока от хиляди последователи на суфизма и до днес. Туристическата обиколка включва "Сърцето на Бухара" - архитектурния комплекс Ляби Хауз XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк - център на държавното управление в Бухара през 4 век; медресе Чор Минор, джамията Калян с 48 метровото минаре - символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; и др.
Свободно време за обяд. Продължение на екскурзията. Свободно време.
Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Връщане в хотела. Нощувка.

6-ти ден 11.10.2022 Бухара – Самарканд
След закуска започва извънградска екскурзия. Отпътуване с автобус до Ситорай Мохи Хоса - лятната резиденция на последния емир на Бухара, разглеждане на коплекса Бахаутдин Нахшбанди – център на суфизма (XIV – XVIв.) и некрополиса Чор Бакр (XIV – XXв.)
Трансфер до жп гара и отпътуване със скоростният влак «AFROSIAB» до Самарканд (продължителност 1,30ч). Пристиганe в Самарканд, основан 700г. пр н.е. - един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната. Трансфер до хотела 4* и настаняване.
Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме мастър клас по приготвяне на специалното национално ястие Пилаф от шеф готвач. Той ще ви разкаже увлекателно и подробно за историята на узбекската кухня. Връщане в хотела и нощувка.

7-ми ден 12.10.2022 Самарканд
След закуска туристическата обиколка започва с посещение на „Регистан” (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета – Улугбек, Шир Дор, Тили-Кари и джамията с позлатен купол, включен в списък на ЮНЕСКО. Посещение на мавзолея «Гур Емир», гробницата на Амир Тимур - великия пълководец, познат като Тамерлан и мавзолея Рухабад. След почивка за самостоятелен обяд посещение на главната джамия Биби Ханъм XVII в. - най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император.
Посещение на архитектурния комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите”. Това е комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед.
Следва посещение на театър за историческите костюми «EL MEROSI» за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд.
Всяка вечер на площад Регистан започва уникално представление «Звук и светлина», който и ние ще посетим! Традиционна вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела и нощувка.

8-ми ден 13.10.2022 Самарканд – Ташкент
Закуска. Ще видим обсерваторията на Улугбек, първата обсерватория в света - невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Научните творби на Улугбек са създадени благодарение на обсерваторията, която той издига в Самарканд. Основният стационарен инструмент е бил гигантски квадрант, поставен вътре в цилиндрична сграда с диаметър 48 м (останките от нея, са открити по време на археологически изследвания). Долната му част (до 11 м) все още е запазена в скален изкоп.
Улугбек, внук на Тимур, през 1437г. създава Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността.
По време на управлението на Улугбек Самарканд се превръща в един от центровете на науката. Улугбек е тимуридски владетел, който е бил добре образован човек, астроном и математик и е конструирал първия глобус.
Включено е посещение на историческия музей „Афросиаб“, където са изложени редица експонати, свързани със зароастрийската религия.
Следва дегустация на прочути местни вина във винарната и посещение на фирмения магазин на винения завод Ховренко.
Свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на Самарканд, с която трябва да се запознаете.
Трансфер за жп гарата. Отпътуване за Ташкент със скоростния влак «AFROSIAB». Продължителност на пътуването 2ч. Пристигане в Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 4*. Вечеря и нощувка.

9-ти ден 14.10.2022 Ташкент – София
Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 08:50ч. с полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул в 12:05ч. Продължение за София в 13:30ч. Кацане в България в 14:45ч.
 

Настаняване/Дата

06.10 - 14.10.2022

Цена ранно записване до 28.02.2022г.

06.10 - 14.10.2022

Стандартна цена

Цена на човек в двойна стандартна стая в хотела

3400 лв.

3600 лв.
Цена на човек в единична стандартна стая в хотела 3850 лв.  4050 лв.
ОТСТЪПКА ОТ 300 лева за дете до 1 г., настанено заедно с двама възрастни в двойна стая на допълнително легло.
За трима възрастни препоръчваме настанявяне в двойна и единична стая.


Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 20 човека.
 • При по-малка група се доплащат по 100 лв. на човек при група от 15-19 туристи.
 • В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.

Условия за записване:
 • Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит в размер на 500 лв. на човек;
 • Втория депозит в размер на 1000 лв до 01.06.2022;
 • Пълно плащане: до 60 дни преди датата на отпътуване - до 06.08.2022.

Данни за паспортен и визов режим:
 • За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 дни;
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
 • За деца под 18г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
 • За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини;
 • В случая на промяна на условията за посещение на Узбекистан, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
 • Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
 • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Допълнителна информация:
 • При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
 • Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,73 (към 15.12.2021) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
 • В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
 • Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100003627/20.12.2021 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43
 • Самолетен билет София - Ташкент - София с полети на Turkish Airlines с включени летищни такси, един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг.;
 • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
 • 8 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4* (3 нощувки в Ташкент, 1 нощувка в Хива, 2 нощувки в Самарканд, 2 нощувки в Бухара);
 • 6 вечери;
 • Фолклорно шоу «Нодир Диван-Беги» в Бухара;
 • Мастър клас със шеф готвач в националния дом в Самарканд;
 • Билет за влак Хива – Бухара в спален вагон (купе СВ по 2 човека);
 • Билети със скоростните влакове:
 • „AFROSIAB“ Самарканд -Ташкент в първа класа;
 • „AFROSIAB“ Бухара - Самарканд в първа класа;
 • Самолетен билет с летищни такси на Uzbekistan Airways за вътрешен полет Ташкент - Ургенч;
 • Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара и Самарканд;
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Посещение на винарна на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
 • Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
 • Посещение та историчския музей „Афросиаб“ в Самарканд;
 • Посещение на Музея на изкуствата в Ташкент;
 • Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара;
 • Посещение на верига от древни замъци в Хива: Аяз Кала, Топрак Кала, Кизил Кала;
 • 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
 • Местно екскурзоводско обслужване;
 • Професионален рускоговорящ водач/преводач от България по време на пътуването;
 • Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро.
 • Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85г.: 20 лв на човек.
 • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи;
 • Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$ (заплащат се на място);
 • PCR тестове в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване. Туристите ще бъдат своевременно уведомени за тях.
 • Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание;

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel