СПА екскурзия в Хисаря и винен тур в Старосел - Програма за ценители

Вид транспорт
Автобус
Маршрут
Русе - Бяла - Велико Търново - Хисаря - Старосел - Хисаря - Велико Търново - Бяла - Русе
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Дати на отпътуване
29.09.2023, 29.09.2023
Оферта № Е2033

от 229 лв.
Дата Цена Запитване
29.09.2023 от 229 лв. Запитване
29.09.2023 от 229 лв. Запитване
Програма
Предлагаме Ви една програма, в която ще се влюбите! Едно перфектно съчетание между СПА почивка в Хисаря, винена дегустация в Старосел и посещение на няколко интересни забележителности из околността. Хисаря е любимо място за почивка на много българи и чужденци, поради уникалните си природни дадености и богато културно-историческо наследство, съчетани с автентичните традиции и гостоприемството на местните жители. Лечебните минерални извори в Хисаря от хилядолетия насам са притегателен център за много народи и цивилизации, оставили тук ценни културни образци. Многото запазени и до днес забележителности в Хисаря са допринесли древният град да бъде обявен за археологически резерват, в който могат да се видят останките на римски терми и административни сгради, базилики, амфитеатър, римска гробница и други.
 
Освен за любителите на балнеологията и на историята, градът има какво да предложи и на ценителите на активната почивка и спорта. Хисаря е разположена в живописна гориста местност, с множество редки видове растения и птици, както и разнообразие от маршрути за планински походи, езда, колоездене, офроуд, риболов и други. 

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Русе от Дома на Културата за Хисаря (преход 270 км). Около 11:00 ч. пристигане в хотел Аугуста, разположен в централната част. Настаняване, ако е възможно и свободно време за обед. Разходка с екскурзовода по емблематични забележителности из Хисаря.
 
Посещение на Археологически Музей и Римски Терми.
 
Музеят разполага с археологически отдел (с две зали, лапидариум и двор) и постоянна етнографска изложба.Експонатите отразяват материалната и духовна култура в региона на Хисаря от V-IV хил. пр.Хр. до късното средновековие-XIV в. Най-голям интерес от праисторическия период представляват археологическите находки, открити при разкопки на неолитните селища в Хисаря и с. Черничево-глинени съдове, глинени идоли, каменни брадви, кремъчни ножове, бойни топки. Сред образците на тракийската култура, на която е отделено значително внимание, могат да се видят фрагменти от съдове от вносна гръцка керамика и монетите, сечени на остров Тасос, в градовете Кизик, Енос и Неаполис, които доказват търговските контакти на тракийските племена с древногръцките градове-колонии по Егейското крайбрежие.

Входна такса: 2, 00 лв за възрастни и 1, 00 лв
Комбиниран билет: 5, 00 лв за възрастни и 2, 00 лв
Той включва посещение на 3 обекта - римска гробница, римски терми и археологически музей.

Пеша се отправяме към Римските Терми.
 
Разположени са в парк „Момина сълза”. На отделни места са запазени почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Целият комплекс обхваща 3000 кв.м. площ. Първоначалното им изграждане, заедно с нимфеума (светилище на нимфите) в тях датира от средата на II век. По европейски проект „Развитие на културно-историческите атракции на територията на община Хисаря” обектът е консервиран, частично реставриран и достъпен за посещение.

Входна такса: 2, 00 лв за възрастни и 1, 00 лв за учащи и пенсионери от ЕС.
Комбиниран билет: 5, 00 лв за възрастни и 2, 00 лв за учащи и пенсионери от ЕС.
Той включва посещение на 3 обекта - римска гробница, римски терми и археологически музей.
 
В центъра на града ще посетите православния храм „Свети Пантелеймон”. Известен е с красивите си стенописи, пресъздаващи много от библейските истории. Църквата е била построена е през 1889г. в периода 1999–2004г. е изцяло обновена и изписана отново отвън и отвътре. Църквата безспорно е от онези забележителности в Хисаря, които не трябва да пропускате. Грижливо поддържаната й градина също си заслужава да бъде разгледана.
 
Връщане обратно в хотела и свободно време за СПА процедури. Вечерта, по желание вечеря в ресторанта на хотела или извън него. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска в хотела. Свободно време или по желание срещу допълнително предварително заплащане „Посещение на Тракийска гробница над село Старосел и винена дегустация и винен тур във Винен и СПА комплекс Старосел“.
 
Храмът-гробница над с. Старосел, Пловдивско, е сензация за специалисти и любители на тракийската древност, а вече и за стотици туристи. Гробницата е разположена на хълм в живописна местност над с. Старосел, с поглед към
Тракийската низина, в самото подножие на Същинска Средна гора. Открита е през 2000 година. Тя е най-голямата от известните досега тракийски могили. Вероятно е от 5-4 в. преди н.е.
Некрополът се състои от 8 могили с различни размери. Гробницата е разположена в могила с височина 20 м и диаметър 85 м, оградена с крепида с обиколка 241 м, играеща роля на крепостна стена. Входът на светилището е широк 1,60 м, украсата му е с орнаменти, известни като „вълчи зъби". Гробницата е изградена от добре изработени каменни блокове, захванати помежду си с железни скоби, залети с олово. Състои се от: южно парадно стълбище, две странични, коридор, представителна фасада, правоъгълна и кръгла камера.
 
Входни такси:
Възрастни – 4.00 лв.
Ученици и пенсионери – 1.00 лв.
Беседи: влизат в цената на билета.
 
След това ще посетим Винения и Спа комплекс Старосел и за всички Вас, които имате по-специално отношение към виното, "Старосел" предлага разнообразни дегустации на вино и ракия. Ще стартираме с обиколка, разкриваща тайните на сакралната напитка и тракийските мистерии в една вълшебна атмосфера с посещение в „ХРАМА НА ВИНОТО”. Разходка в избата с дегустация на 5 типа от специално подбраните бутилирани вина на СТАРОСЕЛ, поднесени в „ХРАМА НА ВИНОТО” и подарък сертификат.
 
Връщане обратно в хотел Аугуста в Хисаря и отново свободно време. По желание вечеря в ресторанта на хотела или извън него. Нощувка.
 
Трети ден: Закуска в хотела. Свободно време, напускане на хотела в 12.00ч. Отпътуване и по пътя почивка за обед и посещение на Тракийска гробница Могила "Голяма Косматка" - Гробница на Севт III“ (68км.).
 
Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата Голямата Косматка, на 1 км южно от гр. Шипка и на 12 км северно от гр. Казанлък. Открита е през 2004 г. Гробницата е строена през втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали.
Храмът гробница се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са украсени с изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното – на земята и нощта.
 
Входни такси:
за възрастни – 3 лв.
за учащи – 1 лев.

 
Отпътуване и посещение на „Преображенски Манастир“ (93км.).
 
Преображенският манастир се намира на 7 км от Велико Търново, под непристъпните отвесни скали над левия бряг на р. Янтра, близо до село Самоводене. Намира се под пещерите на Бискалския венец на Беляковското плато.
Той е най-големият от манастирите във Великотърновска област. Счита се, че е основан по времето на Втората българска държава – около 1360 г., от царица Теодора-Сара и сина й Иван Шишман (XIV в.). Затова манастирът е наричан още „Сарин“ или „Шишманов“. Той играе важна роля в духовния живот на българската столица през XIV в.
През Средновековието манастирът се намирал на около 400 – 500 м южно от сегашния. За това свидетелстват проведените през 1952 г. изследвания. Открити са фрагменти от стенописи в стила на Търновската живописна школа и от търновската трапезна керамика.
Първоначалното място на манастира е било изоставено след разрушаването му по време на завладяването на Търново в края на XIV в. от османците.
По време на османското владичество манастирът е опожаряван няколко пъти от кърджалии (разбойници, действащи на групи в Османската империя), след което е изоставен и разрушен.
През 1825 г. с разрешение от султан Махмуд хан един известен родолюбив монах – отец Зотик – се заема с възстановяването на манастира на сегашното му място.
            
Входни такси: безплатно
 
Отпътуване за Русе ( преход 115км.) и пристигане около 18:30 ч.
 
 
194 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;
204 лв. при  минимум 30 души;
229 лв. на човек при минимум 17 души;


С тръгване от БЯЛА И В. ТЪРНОВО: Отстъпка от 10 лв.
Други
Информация за Спа хотел Аугуста: Намира се в Хисаря, до централния парк с археологически забележителности. Разполага с целогодишен безплатен закрит басейн, хидромасажна вана, детски басейн и пързалка с минерална вода. Има също и безплатен сезонен открит басейн с мокър бар, детски басейн, шезлонги и чадъри. Осигурен е безплатен WiFi.
Сертифицираният СПА център е разположен върху площ от 3000 кв.м и в него се предлагат над 100 процедури. Разнообразните съоръжения и процедури включват акваспининг, хидромасажни вани с лечебна минерална вода, лечебен масаж, физиотерапия и рехабилитация, солна стая, стая за релакс и много други. Гостите могат да ползват безплатно сауната и фитнес центъра.
Всички помещения за настаняване разполагат с климатик, телевизор, хладилник, телефон с директно международно избиране, балкон с изглед към парка или към басейна и планината. Самостоятелната баня е с вана или душ и сешоар. В апартаментите може да се постави и масажен диван за релаксиращ масаж.
В СПА Хотел Аугуста има а ла карт ресторант с европейски и национални ястия, които могат да се сервират и в градината. Удобствата се допълват от конферентен център с 4 зали и техническо оборудване. На разположение на гостите има също и козметично студио, безплатен детски кът, банка и магазин за сувенири.
 
ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, но при изключително внимание заради хлъзгавостта в пещерите.
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ.
НА ОБЕКТИТЕ, КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

 
 • Транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел Аугуста в Хисаря
 • Беседите по обектите
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Обед и вечеря
 • Доплащане за вечеря в хотела – 27 лв на човек
 • входните такси в туристическите обекти;
 • „Посещение на Тракийска гробница над село Старосел и винена дегустация и винен тур във Винен и СПА комплекс Старосел“ – 36 лв. на човек включва: (транспорт, посещение на обектите, екскурзоводско обслужване и дегустация на специално подбрани 5 вина)
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel