Сопот, Клисура, Копривщица, с. Байлово (къща музей "Елин Пелин"), Ботевград

Вид транспорт
Автобус
Маршрут
Русе – Сопот – Клисура – Копривщица – с. Байлово - Ботевград- Русе
Продължителност
2 дни / 1 нощувка
Дати на отпътуване
29.04.2023, 14.10.2023
Оферта № Е2038

от 139 лв.
Дата Цена Запитване
29.04.2023 от 139 лв. Запитване
14.10.2023 от 139 лв. Запитване
Програма
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югоизточна България и ... броя обекта от Стоте национални.
 
Програма:
Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за Сопот и пристигане на обект номер 43 (Карта на стоте национални обекта)Къща-Музей „Иван Вазов“.
 
Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в град Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война.
 
 През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. В деня на Вазовия юбилей – 24 октомври 1920 г. е създаден „Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот”. Започва събирането на средства. Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева. През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов, Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му. Музеят е създаден през 1935 г. в хода на национална кампания за опазване спомена за Иван Вазов в родния му град. През годините той се е утвърдил като ключово средище за опазване литературните следи, оставени от Иван Вазов в националната ни култура.
Входни такси:
Учащи, студенти и пенсионери - 1.00 лв.
Възрастни - 2.00 лв.
Семейни билети с двама родители и деца - 4.00 лв.
Екскурзоводска беседа - 5.00 лв.
 
Ще посетим и още един обект, който е под същия номер 43 – Женски Метох/ Сопотският девически манастир. Метохът в Сопот е възстановен след Освобождението и днес представлява комплекс от построената през XV в. еднокорабна манастирска черква, жилищни и стопански сгради. Запазена е и килията, в която са живяли Хаджи Ровоама и послушницата Рада Госпожина, обезсмъртени в романа "Под игото". При опожаряването на Сопот в края на юли 1877 г. след потушаването на Сопотското въстание, църквата като по чудо оцелява. Църквата е интересна със своята архитектура - наполовина вкопана в земята, тя напомня удивително една друга уникална църква, тази в село Добърско.  
 
               Свободно време за разходка и обяд.
 
Отпътуване към Клисура и пристигане на обект под номер 77 (Карта на стоте национални обекта). Исторически Музей - Клисура.

 Сградата, в която се помещава Историческият музей на Клисура, е построена през 1925-1926 г. по повод 50-годишнина от Априлското въстание срещу османската власт (1876 г.). В продължение на 30 години жителите на града събирали пари за строежа на сградата, която да запази спомените от Априлското въстание. По случай 100-годишнината от въстанието, през 1976 г. е открита нова читалищна сграда и музейната сбирка е преместена в една от нейните зали. Днес сбирките на Историческия музей са разположени на няколко етажа в сградата. Най-ценният експонат на музея е оригиналната камбана, с която на 20 април 1876 г. е обявено Априлското въстание. Целият втори етаж на музея разказва за участието на Клисура във въстанието. Изложени са дрехи, въоръжение на въстаниците, копие на знамето на въстаниците. Част от експонатите са свързани с отзвука на Априлското въстание в Европа и с Руско-турската война от 1877-1878 г., която е освободителна за част от България. В приземието на музея е подредена малка художествена експозиция с платна на известни български художници. Картините са оригинални и са свързани с националноосвободителното движение срещу османската власт от XIX в.
Част от Историческия музей са Павурджиевата и Козинаровата къща. В Павурджиевата къща, която се намира срещу сградата на музея, е възстановена домашна розоварна. Къщата е типичен представител на пловдивската симетрична къща. В нейните стаи са показани предмети, свързани с бита на клисурци от втората половина на ХІХ век. Павурджиевата къща е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение с брой 55 на Държавен вестник от 1978 г.
В двора на Козинаровата къща се намира кладенецът, в който Цана Козинарова се хвърля с четирите си деца, за да не попадне жива в ръцете на османците. Къщата е реставрирана през 1976-1977 г.
Входни такси за Историческия музей:
Възрастни – 2 лв.
Учащи – 1 лв.
Входни такси за Павурджиевата и Козинаровата къща (за всяка от къщите):
Възрастни – 1 лв.
Учащи – 0, 50 лв.
За посещение на трите обекта общата входната такса е 2 лв. на човек.
Предлагат се беседи на български език – 5 лв.
  
Отпътуване към  14.30 ч. и пристигане на обект номер 75 (Карта на стоте национални обекта) Копривщица – АИР.
 
Копривщица е град-музей с изключителни културно-исторически паметници. В него са родени мнозина изтъкнати българи. Градът има първостепенна роля в епохата на българското Възраждане. Килийната просвета съществува тук още от XVIII в. Най-известното от копривщенските килийни училища е открито 1810 година от бащата на Найден Геров – хаджи Геро Мушек (прототип на хаджи Генчо от„ Българи от старо време). През 1846 година Найден Геров открива едно от първите български класни училища. През 1850 година -  е открито и девическо училище. Тръгнете из този музеен, но жив град, с вълнение и емоция, който е едно от най-българските исторически кътчета.
 
Лютовата къща е архитектурен шедьовър – построена от пловдивски майстори през 1854 година за богатия джелепин /търговец на добитък/ Стефан Топалов. Купена по-късно от заможния търговец Петко Лютов. Отличава се с богато украсени фасада и интериор. Търговските интереси на Петко Лютов го отвеждат чак до Кайро и Александрия в Египет. Изрисуваните медальони по стените показват екзотичните градове, посетени от предприемчивия й стопанин. На приземния етаж е разположена постоянната изложба на оригинални копривщенски плъсти - една вече позабравена технология в България за изработка на килими от непредена вълна.
 
За нищо на света не бива да пропускате родния дом на Каравелови. Спрете се при експозицията, съхранила свидетелства за живота на по-малкия, Петко Каравелов, останал донякъде в сянката на по- големия си брат – изтъкнатия български писател, публицист, етнограф и революционер Любен Каравелов. В посветена му експозиция, разположена в бившата стопанска сграда на дома, е представен най-значимият експонат на музея – печатарската машина, на която са отпечатани Каравеловите вестници, списание "Знание", Ботевият вестник „Знаме", а след Освобождението, вече в Търново, и първата българска Конституция. Тук могат да се видят и книгите на този обичан писател, автор на „Хубава си, моя горо", на класическите повести "Българи от старо време", "Мамино детенце", "Хаджи Ничо", както и скулптурна възстановка на главата на Любен Каравелов, портретите на родителите му и родословното дърво на Каравелови.
 
 След като минете край Мавзолея-костница на загиналите в Априлското въстание копривщенци, изкачете се по хълма до къщата-музей на Тодор Каблешков, автора на „Кървавото писмо", за да научите историята на най-самоотвержения копривщенски родолюбец. След обучението си в Копривщица и Пловдив, Каблешков завършва и френския лицей в Цариград. Владее три езика и притежава широки познания и богата култура, но жертва всичко за свободата на родината. След въстанието се оттегля с четата си в Балкана, но е предаден от българин и заловен от турските власти. След жестоки изтезания в Троянския, Ловешкия и Търновския затвор, Каблешков е отведен в Габровския, където слага край на живота си само на 25 години... Един от най-ценните образци на българската възрожденска архитектура е Ослекова къща, днес частен етнографски музей, строена по време на Кримската война за богатия абаджия Ненчо Ослеков – активен участник във въстанието и увиснал на бесилото в Пловдив на 27 юни 1876 г.
Непременно трябва да посетите и църквата „Успение Богородично",  съградена със средства от 460 дарители през 1817 г. на мястото на опожарения от кърджалиите по-стар храм.
Да се разкаже и види всичко в Копривщица е невъзможно, но има едно място, което непременно трябва да посетите - къщата на Димчо Дебелянов, един от най-нежните и талантливи лирици в българската поезия, загубил живота си на фронта през 1916 г.
Работно време на музеите:
1 април – 30 октомври:  9:30 – 17:30 ч.
 Входни такси:
билет за посещение на един музей – 4.00 лв., за учащи – 2.00 лв.;
обиколен билет за посещение на шестте музейни  обекта към Дирекция на музеите – 10.00 лв., за учащи – 3.00 лв.
 Беседи:
обиколка на музеите с екскурзовод  - 50.00 лв. за група (на български език);
Любителски снимки в музейните експозиции – 1.00 лв.
 
Настаняване в хотел. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска в хотела. Отпътуване с автобус в 09:30 ч. от хотела и пристигане на обект номер 82б (Карта на стоте национални обекта) КЪЩА МУЗЕЙ „ЕЛИН ПЕЛИН“.

Родната къща на Елин Пелин в с. Байлово, община Горна Малина, е архитектурен образец за типична байловска къща от втората половина на XIX.  В брой 87 на Държавен вестник от 1979 г. тя е обявена за исторически паметник на културата от национално значение. Къщата е построена в годините преди Освобождението, а частта, в която днес се помещава музейната експозиция, е пристроена от Христо – брат на Елин Пелин. В приземния етаж бащата на писателя – Йото Варджията, е организирал и поддържал със собствени средства първото училище в селото. Имотът е дарен от наследниците на Елин Пелин на държавата и къщата е изцяло реставрирана през 1977 г. по повод 100-годишнината от рождението на писателя от строителна бригада от гр. Копривщица. Същата година е изграден и Дом-паметникът в центъра на селото, в който е разположена документалната експозиция, посветена на живота и творческия път на Елин Пелин.
 
Битовата експозиция с оригинални предмети пресъздава обстановка от края на XIX – началото на XX в. и атмосферата, в която е отраснал и създал първите си произведения Елин Пелин. Уредена е стаята на писателя с негови лични вещи от времето, когато е бил учител в родното си село. Там се намира библиотеката с книги, които бащата и братята са носели вкъщи, леглото на Елин Пелин, работната маса, мастилницата и писалката му, вещи, свързани с ловуването. В тази стая писателят създава първите си известни разкази – „Ветрената мелница“, „Напаст божия“, „Изкушение“, „Гост“, „Пролетна измама“.
Вход за музея: 5 лв
За ученици, студенти и пенсионери: 3 лв
Всеки последен четвъртък от месеца – вход свободен.
Беседа – 10 лв
 
Напускане на обекта към 11:00 ч. Отпътуване за с. Скравена и пристигане на обект номер 82 (Карта на стоте национални обекта)с. Скравена „Паметник На Ботевите Четници“.   
 
 От историята е известно, че през 1876 година Ботевата чета е разбита на връх Вола. 12 души четници, предвождани от Георги Апостолов, се отправят за село Лютиброд, но в местността Ритлите край Искър попадат на засада и са избити до един. Предводителят на башибозуците, Саадатин ефенди, наредил главите им да бъдат отсечени, набучени на колове и отнесени в Орхание /днешният Ботевград/. Пътят на зловещото шествие минавал през Скравена, родното място на Георги Апостолов. Всички жители били изкарани навън, за да видят отрязаните глави на четниците като предупреждение какво ги очаква, ако не се подчиняват на поробителя. Селските първенци Георги Стаменов и Петко Студенковски предложили откуп и се обърнали с молба към каймакамина да им ги остави, под предлог „ да не се изплашат от тях булите в касабата". Турчинът погледнал грозната картина, спомнил си заповедта от Високата порта да не се вдига много шум заради шетащите в империята журналисти от Европа и се съгласил главите на жертвите да останат в Скравена. Жените ги измили и увили в домашно платно, но преди да успеят да ги погребат, едно от заптиетата, Яшар Чолака, решил да вземе две от тях в своето село Угурци, сегашното Гурково. Така в двора на селската черквица били опети и погребани от поп Димитър и неговия син Георги само десет от главите на въстаниците. На 3 юни 1930 година, по предложение на поп Георги Попдимитров, те били преместени в специална витрина на църквата. През 1982 година били положени на сегашното място. Именно тази костница става причина Орхание да се преименува в Ботевград.
Входни такси: 1 лв.

 Отпътуване в 12:30 ч. и пристигане в Ботевград. Свободно време за обед и разходка. Посещение в 14:00 ч. на обект номер 82а (Карта на стоте национални обекта) Ботевград – Исторически музей. 
Организационното начало на музейното дело в Ботевград поставя Асен Стефанов, директор на местната гимназия, през учебната 1936/37 г. С помощта на учители, ученици и родители са събрани много документални, веществени и етнографски материали. Те са подредени в една от класните стаи, а сбирката е  открита на 24.05.1937 г.  През 1952 г., обогатена и разширена, сбирката е обявена за държавен музей. В резултат на дългогодишна събирателска работа са организирани няколко музейни експозиции, последната от които е открита през 1991 г. От 3 май 2011г. Исторически музей Ботевград е преместен в обновената сграда на старата съдебна палата. Музейният фонд комплектован от оригинални документи, снимки и вещи надхвърля 15 000 единици. Исторически музей Ботевград има филиал в с. Боженица – килийното училище.
Входни такси:
Цена на билета- 1,00 лв. за ученици - 0,50 лв.
 
 Пеша се отправяме в 14:40 ч. към символа на Ботевград и втория обект на същия номер 82а (Карта на стоте национални обекта) гр. Ботевград „Часовникова Кула“.
 Часовниковата кула на Ботевград, построена в интервала 1862-1864 година, е един от малкото архитектурни паметници на града, съхранили се от епохата на Възраждането. Архитектът й е неизвестен, но се знае името на майстора - Вуно Марков. Тя е най-високата от подобните й в България. Била издигната по предложение на Мидхат паша. Кулата, украсена със сини фрески, съдържа архитектурни елементи, характерни за пловдивските и копривщенските къщи, но формата на кубето недвусмислено напомня за принадлежността на поръчителя към мюсюлманската вяра. За изграждането й били използвани ломени камъни от кариера при село Боженица, а дървеният материал добивали от района на село Врачеш. Кулата се състои от три пропорционални части, общата й височина е 30 метра, а основата е квадрат, всяка страна на който е 5 метра.
След посещение на "Часовниковата Кула" свободно време.
Около 16:00 ч. тръгване към Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
 
Цена: 119 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души; 129 лв. при  минимум 30 души; 149 лв. на човек при минимум 17 души;
Други
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.

ВАЖНО: 

1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;

 
 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Копривщица
 • Всички беседи по обектите
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Храна и лични разходи
 • входните такси в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel