Приключенско сафари в света на горилите

Вид транспорт
Самолет
Продължителност
9 дни / 7 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е2480

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
Уганда и Руанда
 
Приключенско сафари в света на горилите
 
15.1123.11.2022г.
 
7 нощувки в дивата природа сред примати и горила сафари в Уганда и Руанда.
 
Едно от най-вълнуващите пътувания в живота на един пътешественик!
                                         
Трудно може да се опише с думи това пътешествие и приключение. Пътуваме до Уганда и Руанда заради великолепната природа, огромното биоразнообразие, горилите, шимпанзетата, стотиците видове птици, животни и растения.
Заради непокътнатата си природа тук ще срещнем множество животински видове, насекоми, птици, зверове, както и ще се насладим на невероятно красиви спиращи дъха гледки. Другата ни цел са местните жители, които ще срещаме в малките забутани селца и запознанството с тяхната култура и ежедневие. Предлагаме ви едно уникално пътешествие до едно от малкото останали места в света, където живеят половината от осемстотинте планински горили в света. Ще пътуваме малка група от 12-14 човека, за да може всеки да получи най-доброто от тази дестинация.
 
ПРОГРАМА
 
8 ДНИ / 7 НОЩУВКИ
 
 
 
Ден 1 : Пристигане в Ентебе, Уганда- Кампала ( 50км/1ч)
Полет за Кампала, Уганда в 16:00ч от летище София. Кратък престой в Истанбул, след което полет за Кампала в 19:30.
 
Ден 2: Кампала / закуска и вечеря
Пристигане на международното летище в Ентебе в 03:55ч, където ще ни посрещне местен представител, който ще ни отведе към столицата на Уганда - Кампала и към хотела, за кратка почивка от дългото пътуване. Настаняване в Boma Guest House или Hilton Garden Inn Hotel или подобен. Закуска и кратка почивка.
Днес следобяд ще се отправим на кратка панорамна обиколка на столицата Кампала.
Кампала е столицата на Уганда, в близост до северното крайбрежие на езерото Виктория. Градът е основан през 1890 година, а името идва от думата "импала" (вид антилопа), което е свързано с голямото количество антилопи в тази местност. Ще научим за историята, културата и премеждията на този народ.
Вечеря и нощувка.
 
Ден:3 Кампала – Национален Парк „Кибале“ (300км/6ч.) / закуска, обяд и вечеря
Закуска. Кратка разходка из столицата Кампала и обяд в местен ресторант. След обяд се отправяме към Национален парк Кибале, който се намира в района на Кабароле и Камуенге. Простира се на 795 кв.м и в него се намират едни от най-красивите и разнообразни участъци от тропическите гори на Уганда. В северната и централната част на парка на издигнато плато доминира горска покривка, отсеяна с пасища и блата. В парка са регистрирани 351 дървесни вида, като някои се издигат до над 55 м и са на възраст над 200 години. Настаняване в Turaco Treetops Lodge или подобен. Вечеря и нощувка.
 
Ден 4: Национален Парк „Кибале“ – Национален Парк „Queen Elisabeth“ (150km/2ч30мин) / закуска, обяд и вечеря
Рано сутринта след закуска ще се отправим отново към парка Кибале за сутрешния инструктаж преди да потеглим към специализирано изследване на шимпанзета в дълбоките дебри на парка. 
Национален парк „Кибале“ е един от най-големите изследователски обекти в Уганда и Африка изобщо.
Най-известната дейност и атракция е разходката „запознанство с шимпанзетата Канянчу“, по време на която бихме могли да видим над 30 вида примати и голямо разнообразие от маймуни, които са будни през деня, като червените колобуси, червено опашатите и сиво-бузестите мангабеи, но кулминацията на това трасе си остават шимпанзетата. Шимпанзетата Канянчу се наблюдават и изучават от 1993г. и шансът да се видят и проследят е много голям.
Паркът е дом на близо 70 вида бозайници, като най-срещани са 13 вида примати, в това число и шимпанзетата. В него също така се подвизават и близо 375 вида птици. Районът на Кибале – Форт Портал е един от най-значимите за изследване. Паркът се намира близо до затихналия кратер Ндали - Касенда и на половин ден път от другите известни национални паркове – Queen Elisabeth, Планините Рувензори и Семулики, както и резервата за диви животни Торо – Семулики.
След опознаването на Националния парк Кибале, продължаваме към Национален парк „Queen Elisabeth“, където ще се насладим на круиз по канала Казинга за около 2 ч. Каналът е оазис за много от видовете обитаващи парка и качвайки се на лодката и плавайки по канала, ще имаме невероятната възможност да се доближим на метри от огромните хипопотами и биволи във водата, докато слоновете си почиват на брега.
С невероятните 5000 хипопотама, 2500 слона и над 10,000 бивола, обитаващи пасищата и бреговата ивица на парка, също така и 10 вида примати ( шимпанзета, вервети, бели и черни колобуси, павиани и др.), над 600 вида птици и големите котки (лъвове, леопарди, цивети и сервали), паркът Queen Elisabeth гарантира опознаването на някои от най-емблематичните ендемични видове в Африка. Да чуеш повика на слоновете, разнасящ се из пълните с кратери местности на парка, остава единствено по рода си магическо и незабравимо преживяване.. Настаняване в Queen Elisabeth Park View Tourist Lodge или подобен. Вечеря и нощувка.
 
Ден 5: Национален Парк „Queen Elisabeth“ – Национален Парк „Бвинди“ (300км/7ч) / закуска, обяд и вечеря
Денят ще започне много рано за нас, с изключително преживяване, а именно обиколка с джип 4WD в района на Касенюй, намиращ се също на територията на Национален Парк „Queen Elisabeth“, в търсене на лъвове, биволи, слоновехарактерните за Уганда коби и други видове антилопи. Това сутрешно приключение из дивата природа ще ви даде възможност да наблюдавате процеса при много от животните на търсене на храна още преди слънцето да е изгряло. Също така има и голяма вероятност да станете свидетели как лъвовете преследват и хващат своите плячки. След това ще се приберем за почивка в лоджа и кратка закуска.
Следваща завладяваща спирка за днес е Националният Парк Бвинди, домът на рядко срещаните планински горилиПаркът се намира в Югозападната част на Уганда точно до долината Рифт. Там преобладават предимно хълмове, които почти постоянно са покрити с мъгла. По хълмовете и из цялата местност се простират едни от най-старите и разнообразни тропически гори в Уганда, които датират от преди 25 000 години и съдържат почти 400 различни вида растения. Горите носят местното название „непроходими“ и също така са известни с протекцията си на над 320 вида горили, което е горе-долу половината от популация на горилите из целия свят, включващи също и няколко вида, които са привикнали с хората и могат да бъдат наблюдавани и изучавани по-обстойно.
Този биологично разнообразен регион също така осигурява подслон и защита на близо още 120 бозайника, включително няколко вида примати като бабуини и шимпанзета, както и слонове и антилопи. В гората има около 350 вида птици, включително 23 други биологични вида, характерни само за Албертинския рифт.
Скорошно проучване показва, че в менюто на горилите обитаващи Бвинди, присъстват много повече плодове от тези в менюто на горили, спадащи към популацията на Вирунди, също така горилите от Бвинди са склонни повече да се катерят по дърветата, за да си набавят плодове, зеленини и епифити. Отчетено е, че когато се хранят с плодове изминават много по- големи разстояния на ден, отколкото когато се хранят с влакнести и мъхести храни. В някои месеци от годината, начинът на хранене на горилите изключително наподобява този на шимпанзетата.
Настаняване в  Ichumbi Forest Lodge или подобен. Вечеря и нощувка. 
 
Ден 6: Национален Парк „Бвинди“ – Национален Парк на Вулканите, Руанда ( 85км/3ч) / закуска, обяд и вечеря
Рано сутринта след закуска  ще се отправим към мястото, където ще ви бъде проведен инструктаж, с най-важните и основни правила, преди да се отправите към вълнуващо проследяване на горили из планините. Ще бъдете информирани за поведението и привичките на горилите, също така и какво е позволено и какво е забранено да правите около тях и всички правила, които трябва да спазвате. Трекингът за горили може да бъде предизвикателство и е необходима средна физическа предварителна подготовка.Преходът ни из планината ще бъде предвождан от местен опитен водач, а когато достигнем до мястото, където са те, ще имаме около един час за снимки или видео. Планинската горила е един от двата подвида Източноконгоанска горила, обитаващ Национален парк Бвинди, Уганда и вулканичните планини Вирунга на Централна Африка и източната част на Демократична република Конго. Към септември 2016 г. общия брой на планинските горили се оценява на 880. Мъжките достигат до средно тегло от 195 кг при височина от 150 cm и обикновено тежат два пъти повече от женските, които са с тегло около 100 кг при височина от 130 cm. Има записани мъжки горили с тегло 218,6 и 219 кг. Най-тежкият регистриран мъжки екземпляр е висок 1,83 м, в Амбам, Камерун, който тежи 267 кг.
 
Важно: Задължително се намажете и носете със себе си спрей против насекоми, използвайте хубави трекинг обувки и непромокамо яке. Проследяването на горилите започва в 8:30ч. сутринта и продължава от няколко часа до цял ден, в зависимост от това къде се намират горилите. Това означава, че ще трябва обядът ни да е на пакети и да имаме на разположение достатъчно вода.
.Походът може да продължи от 2 до 8 часа и да достигне до близо 2400м надморска височина.
След като се върнем обратно, ще си вземем багажа и ще отпътуваме към следващата дестинация – Национален парк „Мусанзе“, намиращ се в северната провинция на Руанда, където ще пренощуваме в центъра на Националния Парк на Вулканите.. Настаняване в The Garden Place Hotel или подобен. Вечеря и нощувка.
 
Ден 7: Национален Парк на Вулканите, Руанда -  Кигали, Руанда ( 100км/3ч) / закуска, обяд и вечеря
След закуска рано сутринта отново се събираме на инструктаж, преди да поемем към планините, в търсене и опознаване на Златисти Гвенони. Ще ни бъдат обяснени основните правила, които трябва да спазваме около маймуните, както й техните специфични навици и особености. Когато ги намерим из горите ще имаме един час за снимки и опознаване с тях, след което ще слезнем отново към изходната точка. Ако остане време след това може да направим разходка из природата в района или някой опознавателен тур. Обяд.  Следобед потегляме към Кигали, най-големият град и столица на Руанда за нощуване.. Настаняване в The Garden Place Hotel или подобен Park Inn Hotel или 2000 Downtown hotel или подобен. Вечеря и нощувка.
 
Ден 8: Кигали / закуска и обяд
Закуска. Днес ще се опознаем столицата на Руанда – Кигали с местен екскурзовод. Първата ни спирка ще бъде Мемориалният център на геноцида в Кигали, намиращ се на един от хълмовете, които обграждат града. Отвън е живописна сграда с бели стени и красиви градини, но приятната естетика на Центъра е в ярък контраст с ужасите, скрити вътре. Изложенията на Центъра разказват историята на геноцида в Руанда през 1994 г., при който около един милион души са били убити. Ще продължим към центъра на града, където ще имаме възможността да разгледаме и да се насладим на местния пазар на занаяти и специфични стоки за региона. Обяд в хотела и кратка почивка, след което трансфер до летището за полет до София в 01:55ч.
На обяд ще се приберем до хотела, за да си вземете багажа и за кратка почивка преди обратния полет към вкъщи. Трансфер до летището и следобедно заминаване.
 
Ден 9: София
Пристигане в Истанбул в 11:25. Кратък престой, след което полет за София в 14:55 и пристигане в София в 15:10.
 
 • Самолетен билет за полет София – Истанбул – Ентебе – Кигали – Истанбул – София с АК“Turkish Airlines” св включени летищни такси и багаж 40кг.;
 • 7 нощувки в хотели/лоджове на пълен пансион;
 • Трансфери по програмата с шофьор-екскурзовод на английски език;
 • Екскурзии, описани в програмата;
 • Разрешително за шимпанзетата;
 • азрешително за горилите;
 • Разрешително за златистия гвенон;
 • Входни такси за националните паркове в Уганда и Руанда;
 • Всички описани посещения и входове в националните паркове;
 • Опитен водач, който ще придружава групата по време на целия престой;
 • Медицинска застраховка с покритие Ковид на стойност 20 000 евро със ЗАД „Уника“
 1. Източноафриканска виза – 100$.
 2. Бакшиши за шофьор и екскурзовод – около 50$ на човек;
 3. Разходи от личен характер;
 4. Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата;
 5. Застраховка „Отмяна на пътуване ".

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel