На Великден в Румъния от София

Вид транспорт
Автобус
Продължителност
4 дни / 3 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е1254

от 0 лв.
Дата Цена Запитване

Ден 1 - София – Крайова

Отпътуване от София в 06:30 часа. Посоката ни е Крайова – най-големият град в румънския регион Олтения, като ще преминем границата на Дунав  с  ферибот  през граничната линия Оряхово – Бекет. В нашата следосвобожденска история този румънски  университетски град е останал с подписаната през 1940 година спогодба, която връща на България завладяваната от северните ни съседи след Първата световна война област Южна Добруджа. В Крайова ще пристигнем около обяд. Какво ще ни предложи панорамната обиколка на града? Площад Михай Витязул  на първо място, който носи името на румънския национален герой, обединил през 1918 година трите княжества: Трансилвания, Влахия и Молдова. Пеещите фонтани на площада всяка вечер събират стотици хора, тръгнали на разходка из града. Ще видим Националния театър, основан през 1850 година, църквата на манастира Кошуна от 1483 година,най-старата запазена сграда в града, парка Николае Романеску – третия по големина градски парк в Европа, ще се разходим и по главната пешеходна улица на Крайова Strada Lipscani. Ще имаме възможността да посетим и гордостта на града – Музея на изкуствата, разположен в бивша резиденция, в чиято експозиция може да се видят образци от европейски и румънски художествени школи.  Настаняване в хотела. Свободно време. Многото студенти, които се учат тук, са една от причините за активния нощен живот. Многобройни са и ресторантите, в които може да се опита  румънската кухня и най-вече прословутите кебапчета мичи. Нощувка.


Срещу допълнително заплащане в програмата ни след обяд сме предвидили една атракция за любителите на хубавото вино. Ще посетим винарната в селището Segarcea, където любезните домакини ще ни предложат дегустация на 5 вида вина от тяхната производствена листа.

Ден 2 - Крайова – Хорезу – Сибиу

След закуска отпътуваме за Сибиу. По пътя ще спрем в Хорезу – в едноименния манастир, един от основните поклоннически центрове в Румъния. Осветен е през 1690 година и притежава изключително богатство от резбовани декорации и стенописи. Църквата към манастира е посветена на св.св.Константин и Елена. Манастирът е женски, може да се нощува, като тук е отсядал  при посещението си британският престолонаследник принц Чарлз. Хорезу има и славата на голям керамичен център. Произвежданите тук традиционни керамични изделия, конкурент на нашата троянска керамика, отразяват знанията и опита на много местни поколения и грънчарството се счита тук за основен поминък на редица семейства. И манастира, и керамичната школа в Хорезу са под закрилата на ЮНЕСКО.

След Хорезу ще спрем до една от няколкото най-известни солни мини в Румъния: Ocnele Mari. Тя е дълга цели 13 км, тук дори може да се играе..футбол. Мината разполага с музей на солта, църква, ресторант.

В късния следобед пристигаме в Сибиу и започва панорамната ни пешеходна екскурзия из този красив град, спечелил през 2007 година конкурса за Европейска столица на културата. Ще започнем с Големия площад /Пиаца Маре/ с фонтана, където са и едни от най-важните забежителности на Сибиу: дворецът Брукентал от XVIII век, превърнат в първия музей в Румъния, Евангелската църква,  Синята къща и Къщата на генералите от XV век, Малкият площад /Пиаца Мича/ с часовниковата кула, Моста на лъжите – първият метален мост в страната, и др. Ще се разходим из старинните средновековни улички и тунели – неизменна част от пейзажа на града. След пешеходната обиколка на Сибиу ще се настаним в хотела. Нощувка.

 

За вечерта предлагаме да се включите в едно запомнящо се преживяване – ВЕЛИКДЕНСКА ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРЯ на гости на румънско селско семейство в близкото селище Sibiel. Менюто ще е специално подбрано, великденско! След вечерята, когато се върнем в Сибиу, може да посетим местната православна църква, която е близо до хотела, и да запалим традиционната великденска свещ в чест на Възкресението Христово.

Ден 3 - Сибиу – Алба Юлия – Търгу Жиу – Дробета Турну Северин

Закуска.Отпътуваме за Алба Юлия - град на брега на река Муреш, за който казват, че е „изгряващата звезда на румънския туризъм”. Носи това название по името на унгарския владетел Гюла /Х век/ и крепостта край реката, т.е. Алба Юлия означава Бялата крепост на Гюла. В града са запазени редица исторически забележителности, сред които се откроява цитаделата Алба Каролина, построена през XVIII век.

 Тук на 1 декември 1918 година е подписан т.нар. Трианонски договор за присъединяването на Трансилвания заедно с Влахия и Молдова към Румъния. Затова и на тази дата се чества румънският национален празник. В Алба Юлия има няколко забележителни храма, сред които ще видим римокатолическата катедрала „Св.Архангел Михаил”на близо 1000 години, една от най-старите в страната, съчетала няколко архитектулни стила: римски, готически и ренесансов. В нея са коронясвани владетели и епископи, сред които принцът на Трансилвания Ян Хуняди и сина му, основателят на Унгарското кралство Матиас Корвин. В духа на религиозната толерантност на метри от католическата катедрала е разположена православната църква, построена през 1920 година, специално за коронацията на румънското кралско семейство – крал Фердинанд I и кралица Мария. Една от туристическите атракции в града е смяната на караула в цитаделата Алба Каролина – истински парад на военни старинни костюми и елитна кавалерия.

 След обяд отпътуваме за Търгу Жиу. По пътя ще имаме възможността да разгледаме замъка Хуняди, известен и като Замъка Корвин. Той се намира в град Хунедоара и представлява средновековен замък в ренесансов стил с елементи на готика, принадлежал на  благородническия род Хуняди.  До 1541 г. е бил собственост на Кралство Унгария, а след това на Княжество Трансилвания. Построен е в периода 1307- 1315 г. от крал Чарлз Първи, който бил владетел на Унгария. Издигнат е на мястото на стар римски лагер. Представлява внушителна постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безброй прозорци и украсени с каменна резба тераси.

 Пристигаме  в Търгу Жиу, където ще посетим Монументалния ансамбъл с творби на румънския скулптор Константин Брънкуш. Представител на Парижката арт школа, Брънкуш става световно име в авангардното изкуство на XX век.  Неговите най-значими творби, които ще видим: Портата на целувката, Масата на мълчанието, Колоната на безкрайността и др., са създадени през 30-те години на миналия век.

 Крайна спирка на днешния, наситен с впечатления ден, е град Дробета Турну Северин, разположен на левия бряг на Дунав. Съществувал е още по времето на римския император Доминициан и се счита за най-старото римско селище в Румъния. Насред града се издига кула, строена през XVII век, която е дала и средновековното име на града – Турну /кула/ Северин /по името на император Септимий Север/. Дробета е дакийското му название. От 1972 година градът носи официално двойно име. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 4 - Дробета Турну Северин – Калафат – София

Закуска. Свободно време в Дробета Турну Северин с възможност за посещение на Регионалния музей Железни Врата с археологическия парк и аквариума или по желание и срещу заплащане: ви предлагаме да се присъедините към една приятна разходка от Дробета Турну Северин до град Оршова на Дунава по изключително живописен път, който минава успоредно на реката. От Оршова поемаме с лодка из река Дунав, която ще ни отведе и  в най-голямата клисура в Европа – пролома Железни врата. Едно от най-живописните творения на природата, което може да се види на Стария континент.Той се намира на границата между Румъния и Сърбия, в близост и до нашата граница. В миналото тази клисура, която лъкатуши в протежение на над 100 км, се е смятала за най-опасното място за корабоплаването по Дунав, което не е могло да бъде преминато без опитен лоцман – водач. По протежение на клисурата са изградени два големи сръбско-румънски язовира с водноелектрически централи. Пътувайки по Дунав, ще видим и прословутия скален барелеф Decebal Rex, изобразяващ лицето на последния цар на Дакия Дечебал и е най-големият барелеф в Европа, сътворен от скулптури – алпинисти в продължение на цели 10 години между 1994 и 2004-та.

Около обяд отпътуваме за България. Ще спрем за кратко в Калафат и през Дунав мост 2 ще се отправим към София. Пристигаме в нашата столица в късния следобед.


Условия:

Минимален брой участници: 25

Срок за набиране на група: 04.04.2022


Условия за записване
Депозит в размер на 50 лв. на човек при резервация; Пълно плащане - 30 дни преди датата на отпътуване. Условия за анулация: При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 31 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 50 лв. на турист. При отказ от пътуване от 30 календарни дни до 15 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 30% от цената на пътуването. При отказ от пътуване на туриста от 14 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Ориентировъчни входни такси:
- Музея на изкуствата в Крайова – 10 lei ~ 4 лв
- Манастирът Хорезу – 7.5 lei ~ 3 лв
- Посещение на керамична работилница с демонстрация и подарък сувенир за спомен – 38 lei ~ 15 лв
- Солната мина Ocnele Mari – 30 lei ~ 12 лв
- Дворецът Брукентал в Сибиу – 22 lei ~ 9 лв
- Часовниковата кула в Сибиу – 2,5 lei ~ 1 лв
- Римокатолическата катедрала „Св.Архангел Михаил” – 6 lei ~ 2.5 лв
- Замъка Хуняди – 35 lei ~ 14 лв
- Регионалния музей Железни Врата с археологическия парк и аквариума – 17 lei ~ 7 лв
Допълнителни условия:
Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане.

Отстъпки:
Дете до 12 години настанено на допълнително легло в стая с двама възрастни ползва отстъпка в размер на 60 лева.

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.

 
  Допълнителни Турове  Минимум туристи   Цена 
Дегустация на вино в Segarcea - 5 вина, включен транспорт до винарната и обратно, без включени вода и разядки. 15 29.00 BGN
Празнична Великденска вечеря на гости на румънско селско семейство в Sibiel с включен транспорт. 15 49.00 BGN
Разходка с лодка по Дунав из пролома Железни врата с включен трансфер до Оршова и обратно. 15 29.00 BGN

 

 

 

 

Цената е на човек в двойна стая и включва:

 • 3 нощувки със закуски: в Крайова, Сибиу и Дробета Турну Северин;
 • Пешеходна обиколка на Крайова, Сибиу и Алба Юлия с местен професионален екскурзовод;
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Всички пътни и гранични такси;
 • Фериботен билет Оряхово – Бекет;
 • Медицинска застраховка с покритие до 5 000 евро за лица 0-65 г. с включено покритие Covid - 19;
 • Водач-екскурзовод от България;

Цената не включва:

 • Всички хранения, неупоменати в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Входни билети и такси за посещенията по желание;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години – 14 лева.
 • Доплащане за застраховка "Отмяна на пътуването" за лица до 65 години - 26 лева на турист.
 • Доплащане за единична стая - 98 лева.
 • Доплащане за допълнително ползване на празна седалка в автобуса - 100 лева.

 

Препоръчваме закупуването на ПАКЕТ СИГУРНОСТ, който включва застраховка „Отмяна на пътуване”. При нея застрахователят покрива възникналите разходи за анулиране на пътуването включително и заради ситуации  с COVID-19. Пълните условия на застраховката и нейното покритие можете да намерите ТУК.

 

Полезна информация:

Kъм началото на 2021 г. Румъния няма рестрикции за влизането на бълграски граждани на територията на страната. Ако в бъдеще биват въведени такива, те ще бъдат взети под внимание от организатора на пътуванто. Всеки пътник индивидуално трябва да поеме разходите по необходимото тестване ако бъде въведено изискване за такова.

 

  Допълнителни Турове  Минимум туристи   Цена 
Дегустация на вино в Segarcea - 5 вина, включен транспорт до винарната и обратно, без включени вода и разядки. 15 29.00 BGN
Празнична Великденска вечеря на гости на румънско селско семейство в Sibiel с включен транспорт. 15 49.00 BGN
Разходка с лодка по Дунав из пролома Железни врата с включен трансфер до Оршова и обратно. 15 29.00 BGN

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel