Между двете Америки - Коста Рика и Панама

Вид транспорт
Самолет
Маршрут
София - Франкфурт - Коста Рика - Панама - Франкфурт - София
Продължителност
11 дни / 9 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е2393

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
ПРОГРАМА:

29 НОЕМВРИ, ВТОРНИК

Среща на летище София.

Полет София – Франкфурт в 06.50 ч. Пристигане във Франкфурт в 08.25 ч.

Полет Франкфурт – Сан Хосе, Коста Рика в 13.30 ч. Пристигане в Сан Хосе, Коста Рика в 19.00 ч.

Трансфер до хотела /19 км./ .Настаняване в хотел Barcelo San Jose Palacio 3* или подобен. Нощувка.

30 НОЕМВРИ, СРЯДА

Рано сутринта ще се отправим към внушителния национален парк Браулио Карийо. Докато пътуваме по магистралата, тунелът Zurquí ще ни преведе от съвременния свят в тропическите и облачни гори на националния парк. Двете най-важни характеристики на националния парк Браулио Карийо са иронично противопоставени по някакъв начин. Единият е огромното пространство на девствена гора, а другият е магистралата, която осигурява лесен достъп. Тази тропическа гора изглежда като гигантско зелено одеяло, което покрива склоновете на планините Барва /2906 м/ и Качо Негро /2150 м/.
Спираме за закуска.
С лодка ще стигнем до Тортугеро - малък изолиран град на севернокарибското крайбрежие.
Настаняваме се в лодж с обяд на блок маса /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Буквално ще се потопим в атмосферата на това изгубено в джунглата градче.
Именно тук, северното карибско крайбрежие на Коста Рика е дом на масово гнездене на костенурки. Четири различни вида морски костенурки идват в Тортугеро годишно за "аррибада" или масово гнездене на морски костенурки. Ще видим как Зелената, Кожестата, Ястребовата костенурка и Морската костенурка се връщат у дома, където са се излюпили, за да снасят следващото поколение яйца. Ще бъдете изумени от тези същества! Кожестата костенурка, най-големият жив вид костенурка, може да стигне до 2 метра дължина и тегло до 680 кг.
Вечеря на блок маса /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Нощувка.

NB: в зависимост от нивото на водата в каналите Tortuguero, кеят може да е различно отдалечен и по този начин да се увеличи времето за трансфер с автобус с повече или по-малко от 1 час.

01 ДЕКЕМВРИ, ЧЕТВЪРТЪК

Закуска. С корабче ще се разходим из каналите на национален парк Тортугеро. Тук няма пътища, а "магистрали" от реки и канали . В комбинация с лагуни, плажове и гъста тропическа гора, изживяването е невероятно! Това е една от най-дъждовните части на Коста Рика, което допринася за нейното богато биоразнообразие . Очакват ни невероятни красиви моменти с едно двучасово приключение с лодка из каналите до националния парк Тортугеро /вкл. в пакетната цена/.
Обяд на блок маса /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Свободно време за почивка край басейна или разходки из магичните места наоколо.
Вечеря на блок маса / включен натурален сок и кафе или чай/.
Нощувка.

NB: Напълно забранено е плуването в морето поради много опасните силни морски течения.

02 ДЕКЕМВРИ, ПЕТЪК

Закуска. Напускаме влажната тропическа зона, за да се отправим към огнената земя на вулкана Аренал. Той е висок, внушителен, с перфектна симетрична форма.
От 1968 до 2010 г. вулканът редовно изхвърляше огромни количества лава, газ и пепел. През октомври 2010 г. Аренал влезе в неопределена фаза на почивка.
Обяд на блок маса по пътя /включени напитки: сок и кафе или чай/.
Продължаване към района Сарапики /Sarapiquí/. Местността е известна най-вече с вкусните банани и е едно от малкото останали места, дом на застрашения вид папагал Зелен Ара. Районът е изпълнен с влажни джунгли, диви реки, тропически растения и всякакви плодове.
Тропическата гора в този регион е преходна между дъждовната гора Браулио Карийо, карибската джунгла и сухата тропическа гора на Гуанакасте. Могат да се видят множество птици, тукани и бозайници.
Вечеря /без включени напитки/
Нощувка.

Вечеря /без включени напитки/ и нощувка в Arenal Montechiari 3*

03 ДЕКЕМВРИ, СЪБОТА

Закуска. Днес ще посетим известния парк Мистико /Parque Mistico/, където ще се разходим сред дивата тропическа гора, ще минем по главозамайващ висящ мост и накрая, ще се разхладим във водите на 18-метров водопад. Маршрута е по удобна пътека без препятствия.
Следва посещение в чифлик, където ще се запознаем със семейство Гонзалес, които го стопанисват и обработват земята повече от 40 години. Ще ни разкрият тайните на местното земеделие, ще опитаме плодове и зеленчуци, използвани в костариканската гастрономия, ще ни разкажат местни легенди и няма да ни пуснат да си тръгнем, без да опитаме от тяхното кафе.
Следва посещение на плантация за захарна тръстика, където ще научим всичко за нея и ще я опитаме във всичките ѝ вкусове – като плод, сок или местната алкохолна напитка "гуаро тико".
Обяд с традиционни специалитети от банан, юка и други местни продукти /включени напитки: сок и кафе или чай/
Следобед ще се разходим по улиците на Ла Фортуна.
 • Възможност за вечерен термален релакс /17.30 – 21.00/
Комплекс Ecotermales: 60 $/ човек /с включена вечеря и предварителна резервация/
Термалните комплекси са в естествена тропическа гора с басейни и водопади с термална вода, които създават релакс и съвършен комфорт. Възможно е маймуни и тукани да допълнят усещането за пълен синхрон с природата.

Вечеря /включени напитки: сок / и нощувка.

04 ДЕКЕМВРИ, НЕДЕЛЯ

Закуска в хотела.

Отпътуване към летище Хуан Сантамария в Сан Хосе /130 км./

Възможност за попътен обяд : 22 $/човек

Отпътуване за Панама.

Пристигане в Панама. Трансфер до Best Western Plus Zen Panamá 3* или подобен.

Настаняване в хотел. Нощувка.
 • Възможност за посещение на панамска фолклорна вечер в ресторант "LAS TINAJAS" - 75 $/човек

Посещението му в Панама не е пълно, без да се насладите и да научите малко от панамската фолклорна музика, традиционни танци и красиви национални облекла. Спектакълът ще представи характерен фолклор, който е смесица от испански и африкански мотиви, а вечерята е от автентични местни блюда.
Продължителност – около 2 ч.

05 ДЕКЕМВРИ, ПОНЕДЕЛНИК

Закуска. Отиваме на Панамския канал - най-трудният строителен проект от най-голямо значение за корабоплаването. Дълъг точно 77,1 км, той свързва Тихия и Атлантическия океан. 108 години след построяването си, продължава да бъде едно от Седемте чудеса на модерния свят. Интересно е, че поради наклонената S-форма на Панамския провлак слънцето изгрява от Тихия и залязва в Атлантическия океан.
След това ще се отправим към старата част  на града и Causeway - 6 километров път, който се простира в Тихия океан и свързва столицата с шепа острови, известни като Causeway Islands. От Flamenco Marina ще се качим на лодка към Ривиерас дел Канал от Панама, за да направим впечатляващи снимки на Пуенте де Лас Америкас, пристанищата на Панама, Биомузея, Стария град, ще видим отдалеч шлюзовете на Панамския канал, за да стигнем до Перлените острови и о. Тобога.
Нощувка.

06 ДЕКЕМВРИ, ВТОРНИК

Закуска. Тръгваме към националния парк Chagres, за да посетим местното племе Ембера. С автобус ще стигнем до пристанището Ел Короту на брега на езерото Алахуела. Тук ще ни чакат местните, за да ни транспортират в тесните си канута, наречени пирагуа - типична лодка на ранните обитатели на панамската джунгла. По пътя ще видим много местни птици, изобилна растителност и грандиозен водопад, до който може да стигнем само след кратка разходка през джунглата. След освежително плуване ще продължим пътуването до  селището на Ембера. Ще ни посрещнат по традиционен начин и ще споделят своите танци, музика, занаяти и история. След това ще хапнем вкусен обяд от риба.
Връщане в Панама.
Нощувка.


07 ДЕКЕМВРИ, СРЯДА

Рано се отправяме към карибското крайбрежие на Панама за целодневна екскурзия от Панама Сити до островите Сан Блас - изгубеният рай е на карибския бряг на Панама /закуската е сух пакет/. Макар тази чудна територия в Карибско море да е част от Панама, жителите на Сан Блас живеят по собствени закони и дори си имат собствен граничен контрол. Местното население - индианците куна, имат собствено самоуправление и не са подчинени на панамското правителство. Куните създават впечатление на сериозни и студени хора, но всъщност това е срамежливост, която изчезва в мига, в който свикнат с вас. Сближим ли се, ни очакват слънчеви усмивки и десетки интересни местни истории и легенди.
Именно местен жител от племето куна ще бъде и наш водач. На остров Перо Гранде ще изпробваме възможностите си с каяк, на остров Перо Чико, ще се гмуркаме в потънал кораб, а на остров Диабло ще обядваме.
Следобед възможност за плаж в екзотичната тропическа реалност на острова.
Връщане в Панама.
Нощувка.

08 ДЕКЕМВРИ, ЧЕТВЪРТЪК

Закуска. Свободно време . Трансфер до летището и полет до Франкфурт в 20.25 ч.

09 ДЕКЕМВРИ, ПЕТЪК

Пристигане във Франкфурт в 13.35 ч. Полет за София в 15.00 ч. Пристигане в София в 18.10 ч.
Други
ВАЖНО:

Предвид интензивността на програмата и спецификата на посещенията тя не се препоръчва за деца под 14 години, както и за хора със затруднения в придвижването.

Доплащане за единична стая: 750 лева

В Коста Рика и Панама двойните стаи са с по две двойни легла и настаняването на трима и четирима души е съобразено с този факт. Цената на човек в този случай е като за в двойна стая.


ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНЕ:
 • При записване 50% от стойността на пакета.
 • 30 дни преди датата на пътуване - пълната сума.
АНУЛАЦИОННИ УСЛОВИЯ:
 • до 3 дни от сключването на договора той се прекратява без неустойка.
 • от 60 до 30 дни от датата на пътуването ПЪТУВАЩИЯ дължи такса в размер от 50% от общата сума на пакета;
 • от 29 до 14 дни от датата на пътуването ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер от 75% от общата сума на пакета;
 • 13 и по-малко дни от датата на пътуването ПЪТУВАЩИЯТ дължи 100% от общата сума на пакета
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • Полет София – Франкфурт – Сан Хосе, Коста Рика с включен багаж и летищни такси;
 • Полет Панама – Франкфурт – София с Включен багаж и летищни такси;
 • Полет Коста Рика – Панама с включен багаж и летищни такси;
 • Всички трансфери от летище до хотела и от хотела до летище;
 • 1 нощувка със закуска в Сан Хосе, Коста Рика в хотел Barcelo San Jose Palacio 4* или подобен;
 • 2 нощувки със закуска в Laguna Lodge Tortugero или подобен;
 • 2 нощувки със закуска в хотел Arenal Montechiari 3* или подобен;
 • 4 нощувки със закуски в хотел Best Western Plus Zen Panamá или подобен;
 • Транспорт по програмата;
 • Споделен транспорт от Сан Хосе до Тортугеро;
 • Воден транспорт до Тортугеро /споделен/;
 • Корабче в акваторията на Панама;
 • 4 обяда и 4 вечери по маршрута в Коста Рика с включени сок и кафе;
 • 3 обяда по програмата в Панама;
 • Всички посещения с входни такси;
 • Дегустации на тропически плодове, кафе и ром;
 • Местен гид в Коста Рика и в Панама;
 • Водач на български език;
 • Медицинска застраховка.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Предложените като допълнителна възможност екскурзии;
 • Напитки, освен посочените в програмата;
 • Бакшиш за гид и шофьор /препоръчително 5$ + 3$ на ден на човек/;
 • Напитки по време на обедите, освен посочените;
 • Разходи от личен характер;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ /препоръчителна/.
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel