Магията на Търновград и Къпиновския манастир

Вид транспорт
Автобус
Продължителност
1 ден
Дати на отпътуване
Оферта № Е1292

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма по дни
 
Ден 1

Тръгване от съответния град в съответния час към Велико Търново.
Почти всеки камък в старата ни столица носи отпечатъка на славната ни история. Ще отидем най-напред в средновековната крепост Царевец. Архитектурно-музейният резерват „Царевец” е един от най-посещаваните туристически обекти в България. Хълмът е обитаван още от III хил. пр. Хр. През IX в. тук възниква старобългарско селище, което бързо се разраства. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в. Стената е с дължина 1100 м, дебела на места до 3,40 м и висока над 10 м. Крепостта е имала три входа, които се виждат и днес. Главният вход, който е бил отбраняван от кули, е разположен от запад. Вторият вход е т.нар. Малка порта (Асеновата) и се намира на северозападната крепостна стена. Третият вход - Френкхисарската порта, е в югоизточния край на крепостта и се охранявал от бойна кула. Тази кула е известна като Балдуиновата кула, на името на латинския император Балдуин Фландърски, пленен в битката при Одрин през 1205 г. от цар Калоян. Легендата разказва, че след битката Балдуин бил затворен в тази кула, където по-късно умира. В централната част на крепостта е разположен дворцовият комплекс - няколко постройки, обградени от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа. Включва тронна зала, дворцова църква и царски покои.
В най-северния край на Царевец се намира издаден към р. Янтра скален нос, който е известен като Лобната скала. През XI – XIV в. от нея в реката са били хвърляни предателите на държавата, а през XVI в. на това място е бил изграден манастир.
На самия връх на Царевец се намира Патриаршеската църква, възстановена през 1981 г. Освен с мащаба и архитектурните си качества, тя впечатлява с иконописите, пресъздаващи възхода и залеза на Второто българско царство. Под нея се намира царският дворец. Разкопките показват основите на 470 жилищни постройки, странноприемница, жилища на аристокрацията, 23 храма и 4 градски манастира. Открити са уникални части от златотъкано облекло и златни украшения от периода на Втората българска държава. Сред владетелите, ръководили държавата от Царевец, са царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.
Близо до Царевец е църквата „Св. четиридесет мъченици”. Построена е и е стенописана от българския владетел Иван Асен II в чест на голямата победа на българите при Клокотница над войските на Теодор Комнин през 1230 г. Извънредно голям интерес предизвиква откритото през октомври 1972 г. Калояново погребение. То е на мъж, висок около 1,9 м, в богато воинско облекло, украсено със сложна шевица с вплетена златна сърма и бисери, на ръката със запазен масивен златен пръстен печат, тежащ 61,1 г, на който има хералдично изображение на барс и надпис в негатив: „Калоянов пръстен“. В Търновград ще посетим и Мултимедиен център „Царевград Търнов“ – Музей на восъчните фигури. Това е уникална за България и Балканския полуостров туристическа атракция, която съдържа 29 скулптурни фигури на знакови исторически личности. Битът е отразен в експозицията на грънчарска работилница, монетарница, оръжейна, амбразура и др. С пищна украса и стенописи е тронната зала на българските царе. Няма да пропуснем и прочутата Самоводска чаршия. През 60-те 70-те години на XIX в. се оформят две улици с търговски и занятчийски дюкяни, работилници и ханове. Тук е и метохът на Хилендарския манастир. По уличката, която тръгва на запад от Самоводския пазар, наред със занятчийските работилнички се намира запазеният и днес хан на Хаджи Николи, който ще разгледаме отвън. След Освобождението тази стопанска част на Търново запазва дълго традициите на възрожденските занаятчийски чаршии. Тя става символ на занаятчийско-търговския характер на стария град.

Отпътуваме от Търново и се отправяме към Къпиновския манастир.Той е основан от св. Сергий Къпиновски през 1272 г. по времето на цар Константин Асен - Тих (1257–1277 г.). Надпис върху апсидата на днешната манастирска църква съобщава, че в същата година на това място е бил издигнат храм, наречен "Св. Троица". През този период манастирът е представлявал важен религиозен център, но с падането на Търново под турска власт е опожарен. В края на XVII в. селяните от близките села успяват да издействат разрешение от турските власти за възстановяването му.
Къпиновският манастир е бил важно духовно и културно средище. Към него е действало килийно училище. В него са намирали подслон четите на капитан Дядо Никола, хаджи Ставри Койнов, Филип Тотю, както и Васил Левски, Ангел Кънчев и Матей Преображенски – Миткалото.
Свободно време за разглеждане на манастира и снимки.
Отпътуване обратно към Чирпан, Стара Загора, Нова Загора, Сливен. 

 

Град на отпътуване Място Час
Сливен бензиностанция Еко - Дамарски мост 07:00 ч.
Нова Загора спирка кръгово 07:30 ч.
Стара Загора паркинг жп гара 08:00 ч.
Чирпан спирка център 08:30 ч.
 

ВАЖНО:
*Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в офиса преди отпътуване!
*При някои от допълнителните екскурзии е възможно ползване на градски транспорт.
*Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси.
*Музеите изискват документ за самоличност при ползване на намаление.
*Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
*Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
*Внасяне на 30% капаро;
*Доплащане не по-късно от 20 дни преди заминаване;
*Цената е валидна при група от минимум 30 човека;
*Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи - 7 дни преди датата на отпътуване.

ЗАБЕЛЕЖКИ:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗК „Лев Инс” е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 7 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.

ТО има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97, ал. 1 от Закона за туризма, с полица № 13062210000060, валидна до 23.01.2023 г., издадена от ЗК „Лев Инс” АД

* Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превоз;
* Посещение на крепостта Царевец;
* Посещение на църквата „Свети четиридесет мъченици”;
* Посещение на Мултимедиен център „Царевград Търнов“;
* Посещение на Къпиновския манастир;
* Водач по време на пътуването и престоя.
* Входни такси на посещаваните обекти:
- крепост Царевец: възрастни 6 лв., ученици и студенти – 2 лв.;
- Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов”: възрастни – 10 лв.; ученици и студенти – 5 лв., пенсионери – 5 лв.; деца до 7 г. – безплатно;
* Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма;
* Разходи от личен характер.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel