Литва, Латвия, Естония - 12.06.2022г.

Вид транспорт
Самолет
Маршрут
Талин – водопада Ягала - замъкът Раквере – Тарту – Цесис – Рига - Рундал – Пакруоис – Каунас - Пажайслиски манастир - Тракай - Вилнюс
Продължителност
9 дни / 8 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е1340

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
1-ви ден 12.06.2022 София – Талин
Полет от София с Lufthansa в 11:50ч. през Франкфурт. Кацане в естонската столица Талин в 18:00ч. Посрещане и трансфер до хотел GO SHELLI SUPERIOR 3+* или подобен. Настаняване, свободно време и нощувка.

2-ри ден 13.06.2022 Талин
След закуска туристическа програма в средновековния Стар град на Талин, напомнящ приказките на Андерсен. Пешеходна разходка в Стария град, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство, съхранил своята средновековна атмосфера и изключително добре запазена мрежа от калдъръмени улички и градски стени – колоритни къщи с каменни стени, охранителни кули, полузакрити дворове и грандиозни църкви, превръщат стария град в една от най-големите туристически атракции на Талин.
Ще се запознаете с Горния и Долния град, ще видите най-голямата православна църква на Естония – катедрала «Александър Невски», една от най-старите действащи аптеки в Европа, отворена през 1422г. (от 1581г. до 1911г. се държи от десет поколения на една фамилия); най-привлекателната църква на града Светия дух в малка готическа сграда с богато украсен часовник на стената над входа, датиращ от 1680г., най-старият обществен часовник на Талин; най-старото готическо кметство в Северна Европа, най-високата сграда в света през 15-16 век - катедрала Свети Олаф (St. Olaf’s church). В свободното време можете да се изкачите по тясна вита стълба до панорамна тераса в кулата й, от където се открива невероятно красива гледка към Талин във всички посоки; Кулата «Дебелата Маргарита», в която се помещава Естонският морски музей; едни от най-добре запазените търговски къщи „Трите сестри“ от ханзейския период - трите готически къщи днес са превърнати в луксозен хотел; една от емблемите на Талин - пешеходната зона Св. Катрин (St. Catherine’s Passage). Тук ще имате възможност да попаднете в една друга атмосфера. Пасажът представлява уличка в Стария град, която е дом на Гилдията на Света Екатерина. Те са занаятчии и художници, които творят различни прозиведения на изкуството – от стъкло, шапки, юргани, килими, бижута, керамика, ръчно рисувана коприна и много други. Интересна е възможността да се разхождате по улицата и да видите как творят авторите. Няма друго място в Талин, където творческа и средновековна атмосфера така да се съчетават.
От панорамната площадка „Паткули“ на хълма Тоомпеа ще видим красива гледка към Стария град и морето! Запалените фотографи ще открият тук невероятна възможност за изява по залез или изгрев.
Следобед свободно време за самостоятелно разглеждане на други забележителности на града:

Дворецът Кадриорг (Kadriorg Palace)
Дворецът е в бароков стил и е построен от цар Петър Велики в началото на 18-ти век като лятна резиденция.
Кръстен е на жена му Екатерина. Проектиран от италианския архитект Николо Микетти, който впоследствие участвовал в изграждането на дворцовия комплекс в Петерхоф. Дворецът се счита за знай-бляскавия пример за дворцов и парков дизайн в естонската архитектурна история. Изключително добре запазен!
Дворецът Кадриорг се намира в много приятен градски парк за разходка.

Къщата-музей на Петър Велики е най-стария музей в Талин, открит още през 1806г. по заповед на руския император Александър I. Експозицициите на музея включват уникални предмети, които обкръжавали Петър I и Екатерина I по време на престоя им в къщата. Музеят разполага с уникална колекция от картини.

Морският музей на пристанището (Seaplane Harbour)
Този сувременен и модерен военноморски музей e сред топ забележителностите в Талин.
Разположен е на Талинското пристанище за хидроплани, в сграда, построена като хангар за хидроплани в някогашната военноморска крепост на Петър Велики. Главна атракция на музея е британската подводницата „Лембит“, построена за естонския флот през 1936г. Тя е най-старата действаща подводница – вече 75 години в експоатация.
Тук имате възможност да се качите и на борда на ледоразбивача „Suur Tõll“ и да разгледате капитанската каюта, стаите за екипажа и залата на офицерите. Музеят е пододящ за хора от всяка възраст и забавлението е гарантирано.

Телевизионната кула
Построена е през 1980г. с височина 314 м. Това е най-високата сграда в Естония и предлага много повече от панорамна гледа.
Какво могат да получат посетителите:
3D филм за кулата;
Интерактивна изложба за постиженията на естонците през вековете;
Да пият кафе на 170 м. височина;
Специална атракция „Walking On The Edge“ в горната част на кулата.
Днес талинската телевизионна кула се смята за една от най-интересните панорамни площадки в естонската столица!

Квартал Ротермани (Rotermanni)
Съвременният квартал Ротермани е разположен в сърцето на Талин между Стария град, пристанището и площад Виру, включва стари индустриални сгради, но с нови функции и модерни архитектурни съоръжения.
Само на две минути пеша от Стария град усещате съвсем различна атмосфера - модерен, творчески, стилен град, град на бъдещето. Има много млади хора, кафенета и ресторанти, магазини, хотели, модерна архитектура с елементи на арт дизайн. Модернизацията на този исторически квартал прави това място престижно за търговия, развлечение и за живеене.

Нашият гид ще Ви обясни подробно как да стигнете до тези музеи сами пеша или с обществен транспорт.

3-ти ден 14.06.2022 Талин – водопада Ягала - замъкът Раквере – Тарту
След закуска отпътуване за Раквере, на 100 км източно от Талин. По пътя спираме на най-големия водопад в Естония - водопада Ягала (Jägala Waterfall) на едноименната река, която се влива след около 4 км във Финския залив.
Красив, открит и доста внушителен; очарователен по всяко време на годината! Висок около 8 м и в най-пълноводните си периоди достига до 70 м широчина. Водите на водопада падат от широка каменна козирка, под която можете да вървите по цялата ширина на водопада, което със сигурност го прави още по-интересен!
Посещение на замъка Раквере от 16 век и през годините на своето съществуване е бил под различно влияние – датско, германско, руско, шведско и полско. Ще участвате в «Средновековно приключение», което ще ви пренесе векове назад в историята. В двора на замъка се пресъздава всекидневния живот на един типично средновековен град. Тук може да пробвате стрелбата с лък, да участвате в битка с копия, да изпробвате своите възможности в ковачеството и грънчарството, а накрая да обядвате в кръчмата, където се приготвят ястия по старинни рецепти. Обядът е включен в цената.
Представете си, че машина на времето ви пренася в 16-ти век, стражата ви пита за тайна парола, а вие сте облечени в мантии на рицарите от таен орден… Ще се качите в оръжейна кула, ще се запознаете с историята на Ливонския орден и ще надникнете в тайните на замъка – Залата на науките, Изложбата на мечове, Затвора и Стаята за мъчения ви очакват.
И най-накрая, можете да надникнете във винарската изба, за да добиете представа как и къде точно са се съхранявали алкохолните напитки в Средновековието.
Отпътуване за Тарту, на 130 км от Раквере. Това е вторият по големина град в страната и най-голямото речно пристанище, разположено на р. Емайъги. Тарту е определян като интелектуален и културен център, заради най-стария и уважаван университет в Северна Европа, където се е зародил естонският театър. Тарту е основан през 1030г. от руския княз Ярослав Мъдри на мястото на старо естонско поселение. Новият град бил наречен Юриев. През 80-те години на XIII в. градът, тогава с името Дорпат, се присъединява към търговската лига на Ханзата. Това допринася за засиленото немско влияние. През XVIII в., под името Дерпф, той е присъединен към Руската империя. След войната за независимост на Естония, последвала Първата световна война, градът приема естонското си име Тарту. Пешеходната обиколка на студентския град с екскурзовод ще ви даде обща представа за града, ще видите лютеранската църква «Свети Йоан» от 14 в. Тя е уникален образец на древна тухлена готика в западна Европа. Църквата съхранява над хиляда теракотени скулптури на 700г. На покрива има панорамна площадка, откъдето се открива гледка към историческата част на града; сградата на университета, Площад «Барклей», Музея на изкуството, сградата на кметството с часовника от XVIII в. и Фонтанът на влюбените.
Настаняване в хотел Dorpat Hotel & Convention Centre 3* или подобен. Нощувка.

4-ти ден 15.06.2022 Тарту - Цесис - Сигулда – Рига
След закуска отпътуване към Цесис – малък средновековен град, на 167 км от Тарту, разположен от двете страни на река Гауя и известен с летните си фестивали. Ще ви очароват павираните му улички, зелените хълмове и красиво оформените градини. Ще посетим средновековния замък на Ордена на Мечоносците.
Замъкът в Цесис е най-големият и най-добре запазен от всички останали средновековни замъци в Латвия. В продължение на няколко векове тук е била резиденцията на Ливонския орден.
Свободно време за обяд.
Изкачване с кабинков лифт на височена 42 метра надморска височина. Ще видите зашеметяващите пейзажи на Сигулда от гледна точка на птиците, като се возите на единствения кабинков лифт в Балтика се открива красива гледка към националния парк, замъците и река Гауя, най-живописния регион на страната!
Отпътуване за Рига. Настаняване в късен следобед в хотел MERCURE RIGA 4* или подобен. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града. Нощувка.

5-ти ден 16.06.2022 Рига – Рундалски дворец и парк - Рига
След закуска пешеходна обиколка на Стария град на Рига. Това е една възможност да видите един от най-красивите градове в Европа с хилядолетна история и с архитектурни паметници, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на човешкото творчество. По време на обиколката ще посетите най-голямата Катедрала в Прибалтика, средновековната крепост, архитектурния ансамбъл «Тримата братя», Шведската порта, Барутната кула и др.
Отпътуване на извънградска екскурзия с посещение на двореца Рундал – забележителен паметник в стил барок и рококо, шедьовър на известния италиански архитект Растрели. Дворецът е построен за херцога на Курландия – Бирона, известен в руската история като фаворит на императрица Анна Йоановна. Тук можете да посетите Златната и Бялата зала, голямата картинна галерия и да видите много реликви на херцозите на Курландия.
Обяд в местен ресторант. Връщане в Рига, свободно време. Нощувка.

6-ти ден 17.06.2022 Рига - Пакруоис - Каунас
Закуска. Отпътуване за Пакруоис – малко градче в северна Литва, споменато за пръв път в писмени източници през 16 в. Имението Пакруоис е от 1887г., построено е от граф фон Ропп. То принадлежало на няколко заможни семейства и е изоставено по време на войната. От 2012г. това място се възражда и в момента е едно от най-популярните места за почивка в цяла Литва. В имението Пакруоис има различни работилници: парфюмерийна, където се правят истински парфюми от различни етерични масла; пчеларски работилници с интересни подробности за производството на мед, както и дегустация; вълнено производство – шивашка работилница за най-красивите дрехи от 19 век; ковачница и др. Има театър и камерен оркестър. Имението предлага посещение на музея, автентична малка пивоварна с традиционна дегустация на бира. Пивото в района на Пакруоис е малко по-различно от останалите.
Разглеждане на парка, имението и двореца на граф фон Ропп. Обяд в имението Пакруоис.
След това ни очаква дегустация на наливна бира и литовска национална кухня, посещение на автентичната пивоварна от 19 век и участие в програмата «Пътят на бирата», което е може би най-веселото забавление в имението. Тя е номинирана за най-добрата гастрономическа програма в Литва. В Пакруоис бира се е варила още през 16 век не само за развлечение, но и за продажба. Приходите от продажбата на бира били доста големи. Пивоварът в имението и до днес вари бирата в автентични дървени казани и я слага да отлежава в бъчви. Гостите се запознават с «Хартата на барона» и с историята на популярната бира и пивоварна. По време на обиколката ще разберете някои от тайните на пивоварната и на производството на бира по вековна традиция. Ще има и дегустация на бира. Не е отегчително, защото семейството на пивоварите от четвърто поколение ще ви разкаже за различните видове бира и ще сподели забавните истории, които се случват в процеса на правене на бира.
Отпътуване към средновековния град Каунас, намиращ се в Централна Литва. Той е втори по големина в страната, разположен на устието на река Нерис, вливаща се в река Неман. Историците предполагат, че първото селище на това място е възникнало около 3 в., но първите данни са едва от 13-ти век.
Каунас е не само град със стари традиции, но и голям бизнес център. В града има няколко университета и много млади хора.
Настаняване в хотел Best Western Santakos Hotel 4* или подобен. Нощувка.

7-ми ден 18.06.2022 Каунас - Пажайслиски манастир – Вилнюс
Закуска. Туристическа пешеходна обиколка на Стария град Каунас, включваща: замъка Каунас от 13 в., строен с цел да издържи обсадите на рицарите кръстоносци; Кметския площад с бароковата сграда на Кметството; запазените от 16-ти и 17-ти век къщи на богатите търговци; величествената ренесансова Катедрала от 17 в.; къщата Перкунус – една от най-оригиналните сгради в стил късна готика в Литва; ортодоксалната Църква «Александър Невски» и Църквата «Витаутас» – най-старата тухлена сграда в града; Църквата «Св. Георги», построена в чест на независимостта на Литва.
Следва посещение на Националния музей на изкуствата на Чурльонис и неговите фантастични картини – мечтаел да превърне музиката в живопис! Микалоюс Чурльонис – известния литовски художник и композитор има принос към символизма и стила арт нуово и по време на краткия си живот създава близо 250 музикални произведения и 300 картини. Много от картините му носят имената на музикалните творби – сонати, фуги и прелюдии. Обяд в местен ресторант.
Отпътуване за Пажайслиския манастир – най-големият манастирски комплекс в Литва, построен в италиански барок, един от най-добрите образци в Североизточна Европа. Досега манастирът почти не е претърпявал реконструкции. Той се намира на полуостров до Каунаския язовир, изграден изцяло от талантливи италиански архитекти. За модел са взети дворците на Венеция! До ден днешен в него са запазени оригинални стенописи, гипсови орнаменти и статуи на италиански майстори от 17 век. Днес той принадлежи на монахините от Ордена на Св. Казимир и е все още действащ, но пътят до него е ограничен. Влизайки във владението на манастира, ще разкрием поне малка част от мистериозния живот на монасите и ще се възхитим на разкошния храм – една истинска перла на барока.
Продължаваме за литовската столица - Вилнюс. Настаняване в хотел COMFORT LT 3*+ или подобен. Нощувка.

8-ми ден 19.06.2022 Вилнюс– Тракай – Вилнюс
Закуска. Пешеходна разходка из Стария град – най-големия архитектурен комплекс на Източна Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. Екскурзията започва от Катедралния площад, любимо място за среща на жителите на града, и продължава до паметника на Гедиминас. Ще видите уникалната готическа катедрала «Св. Анна», еврейския квартал, най-старата християнска църква в страната – православната «Пятницка църква», в която Петър I покръстил прадядото на Пушкин. Ще пресечете площада пред Кметството и ще стигнете до крепостната стена и «Портите на Зората», където се съхранява чудотворната икона на Св. Богородица. Обяд в национален литовски ресторант.
Следобед екскурзия до древната столица на Литва – Тракай, разположен само на 30 км от Вилнюс. Основната атракция на града е известният замък Тракай, разположен на остров в средата на езерото Галве. Това е единственият островен замък в Източна Европа. Център на архитектурния ансамбъл на замъка е великолепния дворец с музейна експозиция, обхващаща периода от древността до средата на 20 век. След връщане във Вилнюс, посещение на най-красивата катедрала в града «Св. св. Петър и Павел» в бароков стил, украсена с 2000 статуи. Свободно време и нощувка.

9-ти ден 20.06.2022 Вилнюс – София
Закуска. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града. Трансфeр до летището и отпътуване с авиокомпания Lufthansa в 14:05ч. за София през Франкфурт. Кацане в София в 22:25ч.
 

Настаняване/Дата

12.06 - 20.06.2022

Цена ранно записване до 28.02.2022г.

12.06 - 20.06.2022

Стандартна цена

Цена на човек в двойна стандартна стая в хотела 2850 лв. 3000 лв.
Цена на човек в единична стандартна стая в хотела 3250 лв. 3400 лв.
За дете до 12г., настанено в двойна стая с двама родители на доп. легло по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни за по-голям комфорт препоръчваме двойна и единична стая!
 

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 20 човека.
 • При по-малка група се доплащат по 200 лв. на човек при група от 15-19 туристи.
 • В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.

Условия за записване:
 • Копие от задграничен паспорт или лична карта, валидни минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит в размер на 500 лева на човек;
 • Пълно плащане – до 60 дни преди датата на отпътуване - до 12.04.2022.

Данни за паспортен и визов режим:
 • За български граждани при посещение на Литва, Латвия и Естония не се изисква виза;
 • Задграничен паспорт/ лична карта с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
 • За деца под 18г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
 • Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
 • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
 • *ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Допълнителна информация:
 • При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.
 • В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Последователността на туровете по програмата може да подлежи на промяна, поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100003627/20.12.2021 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43
 • Самолетен билет София – Талин/ Вилнюс – София с полети на Lufthansa с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг и ръчен багаж 8 кг;
 • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата при група от 15-20 туристи (при по-малка група от 15 човека транспортът ще е с минибус);
 • 8 нощувки в стандартни стаи и закуски на блок маса в централно разположени хотели 3*/ 4* по програмата;
 • Включени всички сити-такси в хотелите по програмата (1–3 евро на човек на ден);
 • Включени 4 обяда и 1 вечеря с дегустация на наливна бира и литовска национална кухня;
 • Панорамни обиколки на Вилнюс, Рига, Талин, Тракай, Каунас, Цесис и Тарту;
 • Посещение на Тракайския замък, Рундалския дворец, Пажайслиския манастир, Музея на Чурльонис в Каунас и на Замъка на «Ордена на мечоносците» в Цесис;
 • Посещение на имението в Пакруоис с автентичната пивоварна от 19 век;
 • Посещение на замъка Раквере и включен тур «Средновековно приключение»;
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Екскурзоводско обслужване на български език;
 • Професионален водач от България по време на пътуването;
 • Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро.
 • Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85г.: 20 лв на човек;
 • PCR тестове. Туристите ще бъдат своевременно уведомени за техния брой и задължителен характер;
 • Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание.
 • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel