ИНДИЯ и НЕПАЛ – светлини и сенки в подножието на Хималаите

Вид транспорт
Самолет
Маршрут
София - Делхи - Варанаси - Каджурахо - Орча – Джанси – Агра - Фатехпур Сикри – Джайпур - Делхи - Катманду - Делхи - София
Продължителност
14 дни / 12 нощувки
Дати на отпътуване
03.03.2023
Оферта № Е2639

от 5555 лв.
Дата Цена Запитване
03.03.2023 от 5555 лв. Запитване
Програма
Ден 1 /03.03.2023, петък/ София – Истанбул – Делхи
Излитане от летище София в 16:00 ч. за Истанбул. Кацане в 18:25 ч. Продължение за Делхи в 20:50 ч.   
Ден 2 /04.03.2023, събота/ Делхи
Пристигане в Делхи в 05:15 ч. местно време. Посрещане и трансфер до хотел WelcomHotel Dwarka 5*. Настаняване и свободно време за почивка и закуска.
Полудневна обиколка на Делхи, включваща Гробницата на Хумаюн, наричана често „Малкия Тадж Махал“, впечатляващ паметник на индо-персийския архитектурен стил, построена от вдовицата на втория Моголски император Хумаюн и невероятния Храм на Лотоса, завършен през 1986 г. като център на Бахайската религия, чиято основна идея е обединяване на човечеството и премахване на религиозното, расовото и националното разделение. 
Обиколката завършва с разглеждане на комплекса на Кутуб Минар – най-високата каменна кула в Индия, издигната през 1199 г. от Кутуб-уд-дин Айбак, след като разрушил 27 хиндуистки и джайнистки храмове и използвайки техните изящни колони за строителен материал на прилежащата джамия Куат-ул-Ислям.

Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.
Ден 3 /05.03.2023, неделя/ Делхи – Варанаси
Закуска в хотела и сутрешен полет до Варанаси. Посрещане от местен екскурзовод, трансфер и посещение на Сарнат и Археологическия музей към него. Сарнат е едно от четирите най-важни будистки поклоннически места в Индия, нарича се още Мригадава или “Парк на елените”. Това е мястото, където Гаутама Буда за пръв път изнесъл проповед на петима свои спътници. Буда им разказал за своето прозрение – за средния път и за истините на живота.
Настаняване в хотел The Amayaа 4*. Вечерта рикша тур до гатовете на река Ганг и наблюдение на вечерната молитвена церемония Аарти от лодка в реката. Аарти е огнена церемония, символизираща петте елемента: етер, вятър, огън, вода и земя. Тя се изпълнява в чест на боговете, напомня на духа за превъзходството му над материалния свят, изпълнява желания и е израз на благодарност.
Ден 4 /06.03.2023, понеделник/ Варанаси – Каджурахо
Ранно ставане и посрещане на изгрева над свещената река Ганг. Разходка с лодка по реката и наблюдаване на къпещите се богомолци.
Връщане в хотела за закуска. Трансфер до летището и полет за Каджурахо. Посрещане, трансфер и разглеждане на известните храмове в района на Каджурахо
, включени в листата на ЮНЕСКО. Кандария Махадео е най-големият храм в Каджурахо, посветен на бог Шива. Храмът Вишванат е на Брахма, лъвове пазят северния му вход, а слонове ограждат стълбището на юг. Лакшмана е посветен на Вишну, Шива, Брахма и богинята Лакшми.
По време на династия Чандела, която управлявала региона през ІХ – ХІІІ в, градът бил религиозен център. От 950 до 1050 г. били построени повече от 80 храма, от които днес са запазени само 22. 
Настаняване в хотел Syna Heritage 5*. Вечеря и нощувка.
Ден 5 /07.03.2023, вторник/ Каджурахо – Орча – Джанси – Агра
Закуска. Отпътуване за Орча, където ще разгледате впечатляващия средновековен Дворцов комплекс от 17 век. Разстоянието е 175 км и се изминава за около 4 ч. 
Продължение за Джанси и отпътуване за Агра в климатизиран вагон на Шатабди Експрес. Пристигане в Агра, посрещане на ж.п. гарата и трансфер до хотел Crystal Sarovar Premiere Agra 5*. Настаняване, вечеря и нощувка.  
Ден 6 /08.03.2023, сряда/ Агра 
Закуска. Целодневна обиколка на града с посещение на едно от чудесата на света Тадж Махал – „Мечтата от мрамор“, разположен на брега на свещената река Ямуна и построен през 17 век в памет на любимата съпруга на моголския император Шах Джахан – персийката Арджуманд Бегум, наричана Мумтаз Махал или „Красавицата на двореца“. 
Разглеждане на доминиращия над града Агра Форт. 
Посещение на местна фабрика за пиетра дура, където ще се запознаете с древното изкуството за обработка на камъни и полагането им в мрамор.

Вечерта по желание посещение на шоуто Mohabbat-е-Taj в театър Калакрити, по време на което ще се потопите във вечната приказка за любовта… Връщане в хотела, вечеря и нощувка.
Ден 7 /09.03.2023, четвъртък/ Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур
Закуска в хотела и отпътуване за „Розовия град“ Джайпур. Разстоянието е около 260 км и се изминава за около 5 ч. По пътя посещение на древния град Фатехпур Сикри, построен от Акбар – един от най-талантливите и успешни моголски владетели. Планировката и архитектурата на новата столица са вдъхновени от личността на самия владетел. Акбар създал собствена философия, наречена „Божествена вяра“, в която обединява универсалните аспекти и ценности на ислям, хиндуизъм, християнство, джайнизъм и зороастризъм.
Този ден Ви очаква посещение на едно „скрито съкровище“ от нашата програма – стъпаловидния кладенец Чанд Баури, построен от крал Чанда преди повече от 1000 г. край селището Абханери. Той е един от най-големите и най-красивите в света. Настаняване в хотел Marigold Jaipur 4*. Вечеря и нощувка.
Ден 8 /10.03.2023, петък/ Джайпур
След закуска целодневна обиколка на Джайпур, чието име означава „Град на победата“. Джайпур е изграден през 1727 г., а Златният век на града започва през 1930 г. с възцаряването на махараджа Савай Ман Сингх ІІ. Когато бъдещият владетел се родил, шадравана в двореца бил напълнен с шампанско, а сватбата му е вписана в Книгата на Гинес като най-скъпата в света. Денят започва с изкачване на гърба на слон до крепостта Амер Форт, която е с отлично стратегическо разположение сред склоновете на планинската верига Аравали. В случай, че ездата на слонове този ден е отменена от градските власти, изкачването става с джипове. На връщане към Джайпур фото стоп при Двореца на езерото Джал Махал и спирка пред фасадата на Двореца на ветровете Хава Махал, построен през 1799 г., за да могат в големите горещини жените от харема на махараджата да се наслаждават на повея на вятъра и да наблюдават външния свят през каменните дантели на стотиците прозорци, без да бъдат забелязвани.
Посещение на Градския дворец на Махараджата, превъзходен образец на раджпутската архитектура, разположен в центъра на Стария град. Днес в едното му крило живее синът на последния махараджа. 
Следва разглеждане на Джантар Мантар, астрономическата обсерватория на Джай Сингх, който бил голям любител на науките. 
Възможност за посещение на местна текстилна работилница за ръчно изработени килими и щамповане на изделия от памук и на бижутериен център, където ще научите повече за скъпоценните камъни, добивани в Раджастан.
Прибиране в хотела, вечеря и нощувка.
Ден 9 /11.03.2023, събота/ Джайпур – Делхи – Катманду
Сух пакет за закуска. Трансфер до летище и ранен полет за Делхи. Продължение с полет за Катманду. 
Следобяд кацане на летище Катманду, разположено на 1350 м н. в. сред планинските масиви на върховете Шивапури, Фулчоуки, Нагарджун и Чандрагири. Посрещане и трансфер до центъра на града. Непалците са прословути със своето гостоприемство, приятелско отношение и сърдечна топлота. За тях гостите са като Богове и те се отнасят с тях почтително и мило. Възможност за разходка и първи впечатления от непалската столица, съхранила спомени на 2000 г. Ще посетим древния храм Пашупатинат, разположен край свещената река Багмати. Той е посветен на Шива и е едно от най-светите места за хиндуистките богомолци и част от наследството на ЮНЕСКО.

После ще открием един от най-живописните площади на столицата, където е разположена красивата будистка Ступа Буднат на възраст 2500 г. и също част от ЮНЕСКО. На върха на ступата Очите на Буда гледат в четирите посоки на света и зорко бдят над хората и следят техните постъпки. Нейният диаметър е 82 м и тя се счита за най-голямата будистка Ступа в света. Днес около нея живеят тибетски преселници, занимаващи се с производство на килими, рисуване на картини и др.    
Настаняване в хотел The Everest 5*. Вечеря и нощувка.   
Ден 10 /12.03.2023, неделя/ Катманду
Закуска. Тази сутрин ще сбъднем още една своя мечта и ще видим най-високия връх на нашата планета. За всички записани едночасов полет над Еверест и над останалите хималайски първенци. Гледката към величествените заснежени върхове, дълбоките долини и главозамайващи ледници се помни цял живот!
Продължаваме нашата разходка из долината с изкачване до Ступата Сваямбунат, кацнала на върха на конусовиден хълм. Нейният бял купол и позлатена кула се виждат от цялата долина на километри дистанция. В гората край храма живеят стада от маймуни и затова често наричат мястото „Храмът на маймуните“. Обяд в местен ресторант.
Тесните градски улици ще ни отведат до сърцето на Катманду и до неговия централен площад Дурбар – мястото, където някога са били короновани кралете на Непал и откъдето гордо са управлявали земите си. Тук в Стария град все още се усеща полъха на древността, смесена със живите традиции на непалците, предавани поколения наред зад тухлени стени и пред осветени от огъня олтари. Мястото е със значителни размери и се състои от три отделни площада, заобиколени от дворци, храмове и дворове.
В североизточната част на комплекса се издигат Храмът Талежу Бхавани и Хануман Дока – главният вход към Старият кралски дворец. 
В южният край се намира Храмът на Живата богиня Кумари – тук все още живее младото неварско момиче, преминало успешно специалните изпити, за да докаже, че е въплатила в себе си хиндуистката богиня Талежу. Тя е Богиня в човешки образ и нейната съдба е да служи на вярващите от нейната общност. Ако сме късметлии можем да надзърнем в двора на Храма и да видим красивото лице на младата Богиня, зорко пазена от нейната свита.      
Южно от площад Басантапур се намира бившата Кралска конюшна, предназначена за придворните слонове, а днес продавачите на сувенири са намерили своето място тук. Наблизо е и Улицата на Хипитата от 70-те години, направили Непал част от своята Ера на цветята. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.   
Ден 11 /13.03.2023, понеделник/ Катманду
След закуска отпътуване за съседния град Патан, известен с красивия си Централен площад Дурбар. Той е вторият от трите Кралски градове в Долината на Катманду и тук живеят най-изкусните майстори каменоделци и резбари в Непал – сръчните им пръсти са построили и изваяли многобройни хиндуистки и будистки храмове и още над 1000 забележителности от камък и дърво. Невероятните каменни фрагменти, скулптури и дърворезби и днес поразяват със съвършената си изработка, която сякаш и времето не може да победи. Днес по улиците на Патан може да намерите най-различни произведения на изкуството, метални пеещи купи, статуи и орнаменти. Бившият Кралски дворец днес е превърнат в Музей, съставен от три основни двора: Мул Чоук, Кешав Чоук и Сундари Чоук, известен с каменните си шедьоври, включително Кралската баня Тушахити. Други интересни забележителности на Патан са Храмът на Кришна, Храмът на Бимсен, Златният храм и др. Обяд в местен ресторант.
Следобед се отправяме към третия средновековен Кралски град в долината Бактапур или „Градът на посветените“. Той е най-добре запазеният от тях и ни показва изумителни сгради и религиозна архитектура. Тук са трите големи площада Дурбар, Таумадхи и Даттатрея, изпълнени с пагоди и храмове в стил сикхара. Това е и най-чистият град от трите, защото тук няма голяма индустрия и трафик по улиците. Ще се разходим по старите калдъръмени улички край тухлените къщи със скрити дворове, каменни чешми и малки параклисчета. Ще видите много магазинчета на тъкачи, грънчари и дърводелци, получили знанията и уменията си от поколенията преди тях. Тук са запазени и старите традиции в изработката на дървени кукли, маски и прозорци. Най-големите атракции на града са Дворецът с 55-те прозореца, Златната порта, Лъвската порта, Малкият храм Пашупати, Пагодата Нятпола и Храмът Бхайравнат.
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.  
Ден 12 /14.03.2023, вторник/ Катманду – Делхи
Закуска. Свободно време за почивка или допълнителни мероприятия.
Трансфер до летище за полет до Делхи. Посрещане и настаняване в хотел WelcomHotel Dwarka 5*. Вечеря и нощувка.
Ден 13 /15.03.2023, сряда/ Делхи
Закуска. Целодневна екскурзия на Делхи, включваща най-впечатляващия модерен храмов комплекс на Индия – Акшардам. Акшардам е завършен през 2005 г. и в неговото съграждане са участвали 11 000 занаятчии, майстори и доброволци. Той държи Рекорда на Гинес за най-голям храм в света, посветен на хиндуистката религия и ценности. Посетителите се потапят в един свят на духовност и общочовешки ценности като честност, единство, безстрашие, състрадание, смирение, миролюбие и безусловна любов, които могат да променят всеки живот и целия свят. На място се доплаща входна такса за Музейната част в порядъка на 4 лв. на човек. В комплекса са забранени снимките с фотоапарат и телефон.
Следва фото стоп при Червения Форт, построен от червен пясъчник на брега на р. Ямуна през 1638 г. от Шах Джахан, който имал амбиция да построи дворец, символ на величието и мощта на Моголската империя. Лахорската врата на форта е символ на независимостта на страната – тук всяка година на 15 август индийският министър-председател се обръща към нацията.
Джама Масджит е една от най-големите джамии в Азия, построена през 1656 г. от 5000 майстори зидари, известна като последното екстравагантно творение на Моголския император Шах Джахан. Тя е наричана още Масджит-И-Джаханума, което означава „Джамията, от която се вижда целия свят“ (влизането в джамията е възможно с изключение на часовете за молитва и само със събути обувки).
Обиколката продължава с Новия Делхи и Вратата на Индия, сградата на Парламента, Президентството.
Вечерта по желание посещение на Боливудско шоу Kingdom of Dreams. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.
Ден 14 /16.03.2023, четвъртък/ Делхи – Истанбул – София
Ранно ставане и полет в 06:55 ч. за Истанбул. Кацане в 11:30 ч. Продължение за София в 14:55 ч. Кацане в България в 15:10 ч. 
 
Хотели
WelcomHotel Dwarka 5* - Делхи
The Amayaа 4* - Варанаси
Syna
Heritage
5* - Каджурахо
Crystal Sarovar Premiere Agra 5* - Агра
Marigold Jaipur 4* - Джайпур
The Everest 5* - Катманду
WelcomHotel Dwarka 5* - Делхи
Допълнителни екскурзии
 • Боливудско Шоу в Делхи: 45 USD на човек, при минимум 10 записани
 • Шоу Mohabbat-е-Taj в Агра: 30 USD на човек, при минимум 10 записани
 • Полет над Еверест: 255 USD на човек
 • Самолетни билети София – Истанбул – Делхи – Истанбул – София с Турски авиолинии с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж;
 • Самолетни билети Делхи – Варанаси – Каджурахо и Джайпур – Делхи – Катманду – Делхи с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж;
 • 12 нощувки в посочените хотели 4* и 5* или подобни от същата категория;
 • 12 закуски, 2 обяда и 12 вечери;
 • Всички трансфери и турове с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
 • Билет за влак от Джанси до Агра в климатизиран вагон на Шатабди Експрес;
 • Лицензирани местни екскурзоводи с английски език във всеки град;
 • Професионален водач с дългогодишен опит в Индия;
 • Всички входни такси на посещаваните забележителности и всички държавни такси, валидни към момента на изготвяне на офертата;
 • Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ALLIANZ TRAVEL за лица до 66 г. с основен лимит за медицински разноски в чужбина от 100 000 лв.
 • Туристическа електронна виза за Индия: 43 USD на човек.
 • Туристическа виза за Непал: 30 USD на човек.
 • Боливудско Шоу в Делхи: 45 USD на човек, при минимум 10 записани.   
 • Шоу Mohabbat-е-Taj в Агра: 30 USD на човек, при минимум 10 записани.
 • Полет над Еверест: 255 USD на човек.
 • Доплащане за настаняване в единична стая: 395 USD на човек.
 • Бакшиши за екскурзоводи, шофьори, носачи, рикшаджии, водачи на слонове, лодкари, портиери, пиколо и др. При добро обслужване е прието да се дават по 4-5 щ.д. от турист на ден;
 • Напитки по време на хранене и лични разходи;
 • Резервиране на определени седалки по време на полетите; 
 • Такси за снимки и видео за някои храмове и музеи;  
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ на ALLIANZ TRAVEL: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване. ALLIANZ TRAVEL дават възможност за прекратяване на полица „Отмяна на пътуване“ без неустойки в срок до един месец преди пътуване.
 • Доплащане за Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ALLIANZ TRAVEL за лица над 66 г.: изчислява се пропорционално на възрастта на участниците;
 • PCR и антигенни тестове (при необходимост);
 
Важно!
 •  Цената е валидна за група от минимум 10 туристи;
 •  Необходими документи: данни от международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датите на пътуването и депозит от 2000 лева;
 •  Краен срок за записване и събиране на групата: 60 дни преди датата на отпътуване.
 •  Пълното плащане: 45 дни преди датата на отпътуване.
 •  Получаването на виза за Индия става електронно. Подаването на заявление за виза се извърша предварително от туроператора. Необходима е електронна цветна снимка в JPEG формат и попълнен формуляр. При записване ще получите подробна информация относно въпросите във формуляра.  
 •  Получаването на виза за Непал става на място. Необходими са: копие на паспорт и две актуални цветни снимки.
 • Към 10.06.2022 за влизане в Индия и Непал се изисква пълен курс на ваксинация ИЛИ отрицателен PCR, направен не повече от 72 часа преди отпътуване.
 •  Задължително преди полета за Индия се попълва миграционен формуляр. 
 •  Внимавайте облеклото Ви да бъде подходящо за този регион – носете дрехи с покрити рамене и колене при влизане в храмове и на обществени места.   
 •  Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 •  Цените са изготвени при валутен курс 1 щ. долар = 1,98 лв. към 20.09.2022 и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
 • Летищните такси, включени в общата пакетна цена, са валидни към 10.06.2022 г. и техният размер зависи от цената на горивото. Поради честата им променливост ще получите актуална информация относно техния размер към датата на доплащане.
 •  Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel