Изкачване на връх Руен (2251 м.) с посещение на София, Перник и Кюстендил

Вид транспорт
Автобус
Маршрут
Русе – София – Перник – вр. Руен – Кюстендил – Русе
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Дати на отпътуване
11.08.2023
Оферта № Е1424

от 209 лв.
Дата Цена Запитване
11.08.2023 от 209 лв. Запитване
Програма
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югозападна България и .. броя обекта и 4 печата от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за София и пристигане около 10:30 ч. на обект номер 62 (Карта на стоте национални обекта) Национален Етнографски Институт С Музей.
 
 Националният Уникалната сбирка на музея от над 50 000 експоната представя периода от XVI до XIX в. чрез народните обреди и занаяти, поминъка на хората, покъщнина, накити, облекло, музикални инструменти. Има и експонати за културата на българите, живеещи днес извън политическите граници на България в Македония, Западните покрайнини, Северна Добруджа и Банат. Богатствата на музея са събрани в няколко фонда: „Домашни занаяти и покъщнина", „Дърворезба", „Земеделие и животновъдство", „Керамика", „Килими и едри тъкани", „Ковано желязо", „Медникарство", „Накити", „Обичаи и обреден реквизит", „Традиционно народно облекло", „Чуждестранно изкуство", „Шевици и дребни тъкани". Фонд „Традиционно народно облекло" е най-богатото в страната етнографско музейно хранилище на традиционни носии и наброява над 20 000 инвентарни единици. Страстен колекционер на българско везмо, тъкани и накити е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III. През 1937 г. тя дарява колекцията си на музея. През 1941 г. дарение на HEM прави и цар Борис III. Една от най-големите колекции, които се съхраняват в Националния етнографски музей е тази от произведения на пастирската и църковната дърворезба над 4000 експоната. Богата е и колекцията от произведения на българските майстори златари заедно с пълния занаятчийски инструментариум - над 5000 предмета, отнасящи се към XVIII-началото на XX в.
Входни такси:
възрастни - 3 лв.
учащи и пенсионери - 1 лв.
Беседи: (на български език): над 5 души - 15 лв. на група
Отправяме се с автобуса около 11:30 ч. за Перник и посещение на обект с номер 39а (Карта на стоте национални обекта) Подземен Минен Музей.  
Перник е селище с хилядолетна история, но историята на съвременния Перник като индустриално сърце на България започва на това място. Намираме се на мястото, където през 1891 г. е открит първият подземен рудник "Старите рудници". Рудникът е работил до 1966г. В началото на 80-те години на ХХ век група пернишки миньори посещават солната мина Величка в Полша, която представлява подземен музей. Така се ражда идеята в Перник също да има такъв музей. Музеят отваря врати през 1986г. и до момента е единственият на Балканския полуостров и един от малкото в Европа. Музеят е разположен в две от запазените галерии на "Старите рудници". Двете галерии са с обща дължина 630 м. Обособени са 30 експозиционни ниши, които проследяват историята на въгледобива за повече от един век.
ВХОДНИ БИЛЕТИ:
За възрастни - 4.00 лв.
За ученици и пенсионери - 2.00 лв.
                 Свободно време за почивка и обяд.
 
 Отпътуване в 14:00 ч. към обект, който не е включен все още в 100-те национални, но пък ни е по път и считаме, че си струва да бъде посетен, а именно Средновековната пернишка крепост. Тя е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг. Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ – V в. пр. н. е. Крепостната стена е с дебелина 2 метра. Очертанията й следват естествените извивки на платото.
 
  Тази тракийска крепост е една от най-значимите в българските земи, засвидетелствана по археологически път. В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Легендите и песните за непобедимия войвода Кракра се разказват и пеят до ден днешен. Пернишката крепост придобива международна известност, когато театърът на военните действия между България и Византия се преместил в западните български земи. Византийският хронист Скилица е описал борбата на българите, водени от управителя на Пернишката крепост – Кракра, срещу византийския император Василий ІІ. Крепостта издържала на яростните обсади през 1004 и 1016 г.
ВХОДНИ БИЛЕТИ:
За възрастни - 4.00 лв.
За ученици, студенти и пенсионери - 2.00 лв.
 
Отпътуване пристигане в 16:00 ч. в хотел 3* в Кюстендил. Настаняване. Свободно време за почивка и вечеря. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска и ранно тръгване към 08:00 ч. до обект с номер 26а (Карта на стоте национални обекта) Връх Руен (Вис. 2 251 М) – Първенецът На Осоговска Планина.
 
 Връх Руен е първенецът на Осоговска планина. Височината му е 2251 м, което го нарежда на пето място сред планинските първенци след Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх. Осогово е гранична планина - около три четвърти от площта й се намира на територията на Р. Македония и една четвърт в България. Тя е важен хидрографски възел, от централната й част извират много реки, най-важните от които са Бистрица, Елешница и Новоселска, но има и множество други по-малки, внасящи особен колорит в облика на планината. Растителността е разнообразна: от иглолистни и смесени до широколистни, главно букови гори, а най-високите части са покрити с хвойнови храсти и тревна растителност. Освен това, в планината растат много билки и диворастящи плодове. С цел запазване на горското богатство, през 1980 г. беше създаден резерватът Църна река, а красива група секвои в местността Ючбунар е обявена за природна забележителност.
Туристическият маршрут до връх Руен ще направим по класическия маршрут, маркиран се червена маркировка. За изходен пункт до първенеца на Осогово използваме обръщалото в местността Три буки. Преходът до най-високия връх на Осоговска планина е технически доста лесен и безопасен, но е сравнително дълъг – около 13 км в едната посока. За разлика от зимния туристически маршрут, тук вървим почти изцяло по широк черен път, използван от гранична полиция.
 
Обръщалото, откъдето тръгва преходът, се намира на километър и нещо след хижа Осогово. До него се стига по хубав асфалтов път. Оттам туристическия маршрут тръгва зад една чешма през гората. Не след дълго излиза от нея и се озоваваме на разклон до един паметник. Трудно ще сбъркаме, че трябва да завием наляво, тъй като оттук връх Руен почти се вижда. Казваме почти, защото е скрит зад върховете Църни камък (2069 м), Шапка (2188 м) и Мали Руен (2230 м), които оттук се различават много ясно.
 
Тръгваме към тях и не знам дали има нужда да описваме гледките, които се появяват с плавното изкачване, но това е единственото по-специфично по маршрута чак до заслон Превала, който е малко преди средата на прехода. Единствено можем да споменем една чешма и няколко вадички, които прескачаме. На верандата пред заслона, който се намира на разклона за връх Човеко (2047 м), можем да направим първата си почивка. Малко след него има нещо като беседка, под която се намира и последната чешма по пътя. Зареждаме и продължаваме.
 
Продължаваме да криволичим и вече ни се е открила гледка и на север. Достигаме до първите върхове по пътя си, които подсичаме от юг – Църни камък и безименната кота (2119 м) след него. Излизаме под връх Шапка, който също подсичаме. Тук се намира и заслон Шапка, който далеч не можете да разчитате, защото се е превърнал в руини. Важно е да знаем, че малко след него червената маркировка напуска главния път (Разклон 3). Това е и единствения участък от маршрута, в който вървим извън него и то за кратко, докато излезем преди връх Мали Руен. Правим ново подсичане и пред нас остава единствено първенецът на Осогово. Доста е странно, че стигаме до него по почти хоризонтален наклон. Отляво ни остава заслон Руен и след още няколко крачки преходът ни достига до триангулачния знак. Вече имаме цялостна панорама към Македонско. Сръбско също е близо и се вижда. При хубаво време, най-вече зимата, има изключителна видимост дори към Олимп.
 
Връщаме се обратно в Кюстендил. Свободно време за почивка и вечеря. Нощувка.
 
Трети ден: Закуска. В града има 4 обекта, които са под един номер и първо ще посетим в 10:00 ч. обект номер 26 (Карта на стоте национални обекта) Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора”.  
 
 Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора”, е основана през 1944 година с откриването на изложба, включваща 50 платна на Майстора, дарени от самия художник. През 1972 година в центъра на град Кюстендил е открита първата в страната специално построена за галерия сграда. Осветлението в изложбените зали е естествено горно.
 
Галерията притежава уникална колекция от творби, които показват богатите традиции и високи постижения в изобразителното изкуство преди всичко на кюстендилските, а също така и на други изтъкнати български и чуждестранни художници. Като обем творчеството на Майстора заема основно място в общия фонд на галерията и включва живопис, акварели и рисунки.
Входни такси:
възрастни – 2.00 лв.
пенсионери и учащи – 1.00 лв.
Групи над 10 души ползват 50% намаление от цената на билета.
Беседи: български език - 5.00 лв.
 
Отправяме се пеша към другия обект със същия номер 26 (Карта на стоте национални обекта) Къща-Музей „Димитър Пешев“. 
 
 Освен с природата си, Кюстендил е известен и с имената на забележителни люде, от които споменахме вече за Владимир Димитров Майстора. А втория е Димитър Пешев. Къщата-музей в центъра на града е точно копие на родния му дом и е построена с помощта на държавата Израел като знак на благодарност за направеното от него за спасяването на хиляди евреи от нацистките лагери на смъртта. Експозициите в къщата проследяват живота и дейността на този достоен човек, депутат в 24-то и 25-то Народно събрание на България.
Той е инициаторът на протестното писмо, подписано общо от 43 народни представители до министър-председателя Богдан Филов срещу депортирането на невинните хора.
През 1946 година, обаче, така нареченият "народен съд" го осъжда по обвинение "за фашистка дейност и антисемитизъм"?! Димитър Пешев умира в нищета, но историята поправя тази несправедливост и стореното от него добро не е забравено. Носител е посмъртно на орден „Стара планина" и е почетен гражданин на Израел. Делото му е почетено с дърво в „Гората на праведниците" в Ерусалим, в сградата на Съвета на Европа в Страсбург е поставен негов бюст, международната фондация "Раул Валенберг" изсече медал с неговия лик, а през 2000 година в София бе учредена и фондация,Димитър Пешев".
Входни такси:
Възрастни – 3.00 лв.
Ученици, пенсионери – 2.00 лв;
Посетители с деца – 2.00 лв.
Беседа – 6.00 лв
 
 Време за обед. На финала с автобуса се придвижваме до „Средновековна Църква Св. Георги“, която е най-старата запазена средновековна църква в Кюстендил. Според архитектурните й особености и неотдавна разкритите средновековни стенописи, датирането й може да се отнесе към края на X в. – началото на XI в. Съществува предположение, че тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката при Велбъжд през 1330 г. През XIX в., църквата е разрушена от турците (до основите на сводовете), а през 1878-1880 г. е възстановена. Църквата притежава голяма историческа, художествена и архитектурна стойност.
 
Отпътуване към 14:00 за в гр. Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
 
Цена: 169 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;  184 лв. при  минимум 30 души; 209 лв. на човек при минимум 17 души;

С тръгване от БЯЛА И ПЛЕВЕН: Отстъпка от 5 лв.
 
Други
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ
 
ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 
ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 
РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже.
 
БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Този маршрут няма бивакуване.
 
ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай.
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.
 
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен!
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;
 • Транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Кюстендил   
 • Беседите по обектите
 • Планинска застраховка
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването    
 • Обед и вечеря
 • входните такси в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel