Изкачване на връх Левски ( 2166 м.) с тръгване от Русе

Вид транспорт
Автобус
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Дати на отпътуване
04.08.2023
Оферта № Е1425

от 179 лв.
Дата Цена Запитване
04.08.2023 от 209 лв. Запитване
Програма
Любовта към планините, чистия въздух и прекрасна природа ни подтикнаха да създадем поредица от планински тематични екскурзии. Рила, Пирин, Родопи, Стара планина ни зоват, а върховете им ни очакват. Връх Левски е един от емблематичните върхове в Централен Балкан. От върха се разкриват чудесни панорамни гледки във всяка посока та чак до връх Ботев. Зашеметяващата гледка към билото на Стара планина ще Ви впечатли, а прехода до върха е приятен, лек и ненатоварващ.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от „ Дома на културата“Русе за първия обект, който ще посетим, а именно „Етнографски комплекс Дамасцена“  (преход 202 км).
 От някогашния манастир е Добре дошли в Етнографски комплекс „Дамасцена“, където се намира Първа частна розоварна „Дамасцена“, сгушена в полите на Балкана, в китното село Скобелево, община Павел баня. Първата частна розоварна в България е основана през 1991 г. Единствената розоварна на територията на България, в която могат да се видят невероятни стенописи, разказващи истории за миналото на нашия народ, за пътя по който е преминала розата, за да се радваме днес на нейния скъпоценен дар – розовото масло. В розоварната можете да наблюдавате на живо процеса на розоварене по време на розобера, от средата на май до средата на юни. Ще имате възможността да проследите отблизо технологията на розоварене и да научите интересни факти за историята на маслодайната роза и нейното приложение. Създадена като първата частна розоварна в България през 1991г., днес “Дамасцена ” е лидер в производството на прочутото розово масло, което прославя красивата ни страна по света.  Вдъхновени от енергията, която носи Долината на розите и тракийските царе, създадохме Комплекс „Дамасцена“, тук в сърцето на Розовата долина край Казанлък.
Отправяме се към Сопот (48 км). Пристигане следобед и настаняване в хотела. Разходка с екскурзовод из града. Вечеря. Нощувка.
 Втори ден: Ранна закуска в 08:00 ч и тръгване с автобус до въжения Сопотски лифт. Това е най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България – 3990 м. Ще се изкачим с лифта и междувременно ще се насладим на невероятните гледки по време на двадесет минутното пътуване. С лифта се достига до междинната лифтова станция, откъдето по опороен терен се тръгва на север – северозапад. Постепенно наклонът намалява, пътеката завива на запад – северозапад. До хижа Добрила стигаме след около час и половина приятен преход.
  Разстоянието от хижата до върха е малко по-малко от 3 км, като се изминава за около 1:30 ч – 2:00 ч. с почивките. Нагоре пътят не е много тежък. Има едно по-сериозно изкачване, като през останалото време е полегато и приятно, та дори и по-малко подготвените ще се справят. Изкачването е 394 метра, като най-високата точка, а именно тази на връх Васил Левски, е 2166 м.  Връщаме се по същия път.
 
Свободно време за почивка и вечеря.    
 
Трети ден: Закуска. Отправяме се към Екопътека „Беклемето“ (преход 34 км).
“Достъпна среда – Беклемето” е кръгов маршрут с дължина около 1600 м. Намира се на надморска височина между 1550 – 1560 м. Маршрутът предлага на хората с физически увреждания достъп до дивата природа в Национален парк Централен Балкан. Съобразен е с изискванията за такива съоръжения, осигурява достъпност на средата и позволява преминаване по екопътеката за около час и половина. Изходен пункт от север е град Троян, от юг – село Кърнаре. По асфалтовия път на Троянския проход за около 40 минути с автомобил се стига до Старопланинското било. Маршрутът започва от паркинга в подножието на връх Еделвайс, върху който е разположен мемориал “Арка на свободата”. Маркираното трасе следва Международния маршрут Ком – Емине (Е3) на изток, в посока към хижа Дерменкая. На разклона за местност Влашки мандри се отделя вляво и отвежда до кът за отдих с маси и пейки. Оттук се открива широк панорамен изглед – на изток до върховете Ботев и Марагидик, а на запад до връх Вежен.
Отпътуване към Русе (преход 216 км.) около 19:30 ч. пристигане в гр. Русе.  
 
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ

 
 
Цена:
179 лв. на човек в двойна стая при  минимум 40 души;
189 лв. на човек при минимум 30 души;
214 лв. на човек при минимум 17 д.;


С ТРЪГВАНЕ ОТ БЯЛА: 5 ЛВ. ОТСТЪПКА
Други
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ
ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 
ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 
РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже. 
 
БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА 
Този маршрут няма бивакуване.
 
ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай. 
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса. 
 
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен! 
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333
 • Транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Сопот
 • Беседите по обектите
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ и планинска застраховка  
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването    
 • Планински водач
 • Обед и вечеря
 • входните такси в туристическите обекти;
 • Седалков лифт от Сопот - Mежду 1-ва и 2-ра станция (двупосочнен): Възрастни - 22 лв.,​Деца от 7 до 12 г. включително - 11 лв., Деца до 7 г. - Безплатно.  
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.  

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel