Изкачване на връх Бански суходол (2884 м) през Кончето ( 2810 м.)

Вид транспорт
Автобус
Маршрут
Русе – Каменните къщи край Луковит– Банско – хижа Бъндерица- вр.Бански суходол – пещера Лепеница – Русе
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Дати на отпътуване
21.07.2023
Оферта № Е1420

от 209 лв.
Дата Цена Запитване
21.07.2023 от 209 лв. Запитване
Програма
 Любовта към планините, чистия въздух и прекрасна природа ни подтикнаха да създадем поредица от планински тематични екскурзии. Рила, Пирин, Родопи, Стара планина ни зоват, а върховете им ни очакват. Ако сте любителите на високоадреналиновите преживявания, по всяка вероятност сте чували за Кончето, най-известната седловина в България и едно от местата в Пирин, което не спира да привлича туристи ежегодно. Тя се издигна на 2810 м. надморска височина и е разположена между два от пиринските върхове – връх Кутело и връх Бански Суходол. Замисляли ли сте се откъде идва името на седловината? Според запознатите, преди да бъда бъде доставено обезопасителното стоманено въже, ентусиастите преминавали ръба, като го “яздели” подобно на кон. Днес туристите могат да вървят изправени по трасето, но името си остава запазено.
Приключенците, успешно справили се с това предизвикателство, споделят, че когато застанат на ръба и погледнат тясната и стръмна пътека пред себе си, се чувстват малки и нищожни осъзнаващи  величието, силата и красотата на природата.
Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от „ Дома на културата“Русе за Каменните къщи край Луковит- В страната на приказките (преход 210 км).
 Каменните къщи се намират близо до Карлуково на тихо и спокойно местенце. Това са две къщи направени по оригинален начин от камък и дърво. Не се отдават под наем. В околността местните ги знаят като "Къщата на семейство Флинстоун". Близо до двора има красиви скулптури от дърво. Ако сте фенове на “Властелинът на пръстените” и “Хобит” със сигурност ще оцените редовете по-долу и ще се пренесете в света, който Дж. Р. Р. Толкин описва в книгите си. Едно от най-забележителните неща в парка е малка къщичка, която буквално е кацнала в язовир Луковит. Към самата къщичка има прикачен мотор и тя буквално може да плава във водата и да се движи.  Зад всичко това стои един местен чудак – Андриян Йорданов-Ачо. Запален природолюбител, пещерняк и почитател на красивите дърворезби и скулптури, той е превърнал района около Карлуково и Луковит в приказен свят, населяван от любими детски герои.
Отправяме се към Банско (274 км). Пристигане следобед и настаняване в хотела. Свободно време за почивка и разходка. Вечеря. Нощувка.
Втори ден: Ранна закуска в 07:00 ч и тръгване с автобус до хижа Бъндерица (15 км).
Маршрутът не е никак лек и на места дори е опасен, затова ако не се чувствате достатъчно подготвени, пропуснете. За хората със страх от височини може да се окаже невъзможна задача.
 
Първоначално се движим по зелена маркировка до Големия Казан, където се слива с червената маркировка от хижа Вихрен. На седловината Премката остава само червената, която върви по билото на Пирин до хижа Яворов. Характерно за алпийските върхове тук, теренът е предимно каменист и силно пресечен. Като изключим началото, преходът е на открито. Вода по маршрута няма и е хубаво да се запасите, защото има много път до Кончето и връх Бански суходол.
 
От хижа Бъндерица до Премката
Пътеката от хижа Бъндерица за Кончето тръгва северно от хижата и зелената маркировка ни води към местността Казаните – последователно през Малкия и Големия Казан. Първоначално преходът е много приятен и се радваме на гледките към връх Тодорка. Постепенно набираме височина, гората оредява и се налага да преодоляваме по-стръмни наклони. Заобикаля ни клек, а пътеките се вият нагоре, ставайки все по-каменисти.
 
След около час и половина сме на хубавата равна поляна на дъното на Малкия Казан. Чудесно място за отдих. Пред нас са се появили връх Вихрен (2914 м) и връх Кутело (2908 м). Гледката към тези исполини зарежда допълнително. Отдъхваме и продължаваме към Големия Казан. За целта изкачваме един стръмен участък, който минаваме диагонално. Образувала се е серпентина, която първо изкачва наляво, после надясно и отново наляво. За 30-ина минути по камънаците додрапваме до Големия Казан.
 
Внушително е! От двете страни сме заобиколени от зашеметяващите склонове на най-високите върхове в Пирин. Това е мястото, където можем да разберем колко сме незначителни, в сравнение с природата. Тук излизаме на разклона, при който нашата пътека се слива с червения туристически маршрут, идващ от хижа Вихрен. Малко след него, вдясно, можем да различим заслон Казана.
 
От Големия Казан се запътваме към седловината Премката, която свързва връх Вихрен с връх Кутело. Изкачването е стръмно и на места може да ви потрябват четири опорни точки. Към края наклонът намалява и излизаме на седлото, където можем да отдъхнем преди да се изкачим до връх Бански суходол. Оставаме само по червената маркировка към хижа Яворов. До тук от хижа Бъндерица с общо около 3 часа.
 
От Премката до Кончето и връх Бански суходол
След Премката ни чака ново стръмничко изкачване по прехода към връх Кутело. На средата на склона преди върха, маршрутът по червената маркировка го подсича вляво, за да стигне директно до Кончето. Това е най-опасната част от прехода, защото склонът е стръмен, пътеката е тясна. Като добавим и тълпите, с които трябва да се разминаваме през летните уикенди, става още по-напечено.
 
Най-накрая стигаме до въжето, където става по-сигурно и съвсем скоро се изкачваме до ръба на Кончето. Поглеждаме от двете страни и само си казваме „Уау!“. Голяма тръпка и голяма красота! От едната страна склонът е отвесен, а от другата – достатъчно респектиращ. И макар да сте се хванали за металното въже, не подценявайте и подхождайте с повишено внимание. Има няколко препятствия, където трябва да се промушвате, но нищо непреодолимо. От другата страна на седловината се намира връх Бански суходол, който е третият най-висок в Пирин.
 
Колкото и да е хубаво тук, трябва да слезем все някога. Имаме още няколко възможности за слизане от Кончето, освен връщане до хижа Бъндерица и ние избираме да слезем до хижа Вихрен през Казаните. Връщане с автобуса до Банско.
Свободно време за почивка и вечеря.    

Трети ден: Закуска. Отправяме се към пещера Лепеница (преход 87 км)Дионисиевата пещера!
 
Избираме за изходен пункт Ракитово. Пътят минава през горски пропускателен пункт и продължава 11 км. по чудесен асфалт до вилна зона Ремово. От там продължаваме пеш по живописна маркирана пътека, дълга 1 км., около 20 минути, до входа на пещерата. Една от най-впечатляващите пещери, в които сте били! Не е благоустроена, но именно в това е чарът и’. В нея се влиза само със специална екипировка и водач. На всеки турист се предоставя каска, челник и ботуши. Температура: 10˚C.
Природата е била щедра откъм пещерни скулптури в Лепеница. Има множество сталактитни и сталакмитни образувания – а човешката фантазия може да ги оприличи на животни, чадъри, гори, оръдия и нежни драперии. Официално наименовани са подземната река, залата със звездното небе, разнообразието от тигрова кожа, крокодила, водопадите, иконата с Богородица, залата с младоженците, наклонената кула от Пиза, сталактонът с цепката, камината, пеещите драперии, звукът от камерната зала, залата с гвардейците, езерата… Няма някой който да е посетил пещерата и да не разказва с оживление за този невероятен, но същевременно скрит свят.
 
Едно от редките чудеса на подемния свят се намира тук – пещерни бисери, някои с големина до 3 мм. Познати са също като пещерни перли. Те се образуват в продължение на хилядолетия и ако се извадят от пещерата и се изсушат се разпадат на прах.
Цена за посещение на пещера Лепеница:
до 200 м - 5.00 лв.
до 420 м - 10.00 лв.
и до 600 м - 15.00 лв. на човек.
 
Отпътуване към Русе (преход 440 км.) около 20:30 пристигане в гр. Русе.  
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ!
 
Съвети за преминаване на Кончето – какво трябва да знаете?
Вероятно авантюристът във вас вече е започнал с проучването на маршрута и няма търпение скоро да се изправи лице в лице с Кончето. Все пак трябва да имате предвид, че цялостният маршрут е дълъг и уморителен. В случай, че не сте физически подготвени и нямате опит в катеренето, добра идея е първо да натрупате умения с по-леки и по-безопасни преходи, а когато му дойде времето – да поемете и на това предизвикателство.
Изключително важно е да сте добре екипирани с удобни обувки, подходящи дрехи и дъждобран. Също така, носете достатъчно храна за прехода, а също и вода, тъй като снабдяването с нея горе е трудно.
За допълнителна безопасност по трасето е поставен парапет и стоманено въже, което помага на туристите да преминат по-лесно. Ако се страхувате от височини обаче, със сигурност това не е най-подходящото място за вас и по-добре да изберете друг маршрут за планински разходки.
 
Цена: 184 лв. на човек в двойна стая при  минимум 40 души; 199 лв. на човек при минимум 30 души; 229 лв. на човек при минимум 17 д.;
С ТРЪГВАНЕ ОТ БЯЛА И ПЛЕВЕН: 5 ЛВ. ОТСТЪПКА
Други
 ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ

 
ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 
ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 
РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже. 
 
БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА 
Този маршрут няма бивакуване.
 
ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай. 
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса. 
 
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен! 
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333
 • Транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Банско     
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ и планинска застраховка  
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването    
 • Планински водач
 • Обед и вечеря
 • входните такси в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.  

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel