Варна, Балчик и Старите столици

Вид транспорт
Автобус
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е1290

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма по дни
 
Ден 1

Отпътуване от съответния град. По пътя, преди Варна, посещение на природния феномен Побитите камъни (Дикилиташ). Разположен в района на Белославското езеро, феноменът представлява разкрития от еоценски пасъци с приличащи на каменна гора колони. Групата колони "Център-Юг", които се намират на 18 км от Варна, се състои от около 300 големи и малки колони, някои от които достигат височина 6-7 метра. Част от Побитите камъни за обявени за защитена територия още през 1938 г. В района са открити единствените доказателства за България за живот на човека през Мезолита. Местността, където се намират Побитите камъни, е единствената в Източна Европа естествено формирана пустиня. В целия континент Европа има само още една такава пустиня - Табернас в Испания.
Следва посещение на Аладжа манастир. Манастирът „Света Троица” възниква около XI-XII в., когато там започва заселването на аскетите-монаси. Пещерите му обаче са обитавани още през Ранновизантийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там – монети и няколко керамични парчета. Сегашният вид на манастира е по-различен от първоначалния. Днес могат да се различат останките на около 20 помещения и 3 църкви, разположени на две нива, свързани помежду си със стълбища, изсечени в скалите. Аладжа манастир е един от най-известните скални манастири у нас, името му идва от турското „шарен”, което вероятно се дължи на стенописите. И до ден-днешен за обителта се разказват легенди, едната от които е за легендарни съкровища на 12 манастира, скрити в района.
Пристигане във Варна. Настаняване в хотел. Нощувка.


Ден 2

Закуска. Следва целодневна екскурзия до Ботаническата градина в Балчик и нос Калиакра.
Днешната Ботаническа градина съществува от 1955 г. Част от общата ѝ площ (194 декара) е защитена от закона. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Архитектурно–парковият комплекс ‘’Двореца’’ също се намира в ‘’двора’’ на Ботаническата градина. В началото на XX век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция. Днес могат да се видят красивите градински тераси, зелените арки, стръмните стълби, множеството водни канали, големия водопад и др. Дворецът е построен от 1924 г. до 1927 г. в непосредствена близост до морския бряг. Той е на 3 етажа и има кула, която наподобява минаре на джамия.
В Ботаническата градина има над 3000 вида растения от цял свят, между които субтропични и тропични екзоти. През топлите месеци в годината се прави експозиция на открито от сукуленти (някои от тях цъфтят през 100 години) и кактуси, които са над 600 вида. Сред дърветата присъстват много редки видове като бонбонено дърво, каучуково дърво, древно гинго, книжно дърво, лирово дърво, метасеквоя (това дърво е смятано за изчезнал вид, докато не било открито живо от академик Николай Стоянов при експедиция в Китай) и много др. Освен всичко това, в градината има много видове цветя и цветни храсти. Ботаническата градина е красива през всички сезони на годината.
Нос Калиакра е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров. Той е природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. От носа могат да се налюдават делфини, плуващи в Черно море, а скалите са местообитание на аристотелевия корморан. Калиакра е една от първите защитени територии в България (от 1941 г. насам и е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория.
Връщане в хотела. Нощувка.


Ден 3

Закуска. Отпътуване за първата българска столица - Плиска и Национален историко-архиелогически резерват "Плиска". Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най-многолюден град на Ранносредновековната българска държава. Най–важната и най–пълно изследвана част от Плиска е укрепената резиденция на българските ханове и князе – т. нар. Вътрешен град.
Ще посетим и Двора на Кирилицата. Културно-историческият комплекс "Двор на кирилицата" отваря врати през 2015 г. по повод 1150-годишнината от покръстването на българите в източноправославната християнска вяра. Всяка от високите 12 метра кирилски букви има своето послание с изображението и орнаментиката си.
Програмата продължава с посещение на Националния историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’. Резерватът е разположен е на около 2 км на юг от днешния град Велики Преслав и е с площ 5 кв. км. Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по–късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, воин и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия. Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов и други.
Отпътуване обратно. Пристигане късно вечерта. 

 

Град на отпътуване Място Час
Чирпан, при мин. 8 човека спирка център 04:00 ч.
Стара Загора паркинг жп гара 04:30 ч.
Нова Загора спирка кръгово 05:00 ч.
Сливен ЕКО Дамарски мост 05:30 ч.
Търговище, при мин. 8 човека  автогара 07:45 ч.
Шумен автогара 08:30 ч. 
 

ВАЖНО:
*Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в офиса преди отпътуване!
*При някои от допълнителните екскурзии е възможно ползване на градски транспорт.
*Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси.
*Музеите изискват документ за самоличност при ползване на намаление.
*Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
*Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
*Внасяне на 30% капаро;
*Доплащане не по-късно от 20 дни преди заминаване;
*Цената е валидна при минимум 35 човека;
*Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи - 7 дни преди датата на отпътуване.

ЗАБЕЛЕЖКА:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗК „Лев Инс” е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 7 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:
*Входни такси на посещаваните обекти:
‐ Ботаническа градина Балчик: възръстни - 8 лв., ученици и пенсионери - 3 лв; 
- Двореца в Ботаническа градина Балчик: възрастен - 7 лв., ученици и пенсионери - 2 лв. 
‐ Аладжа манастир: възрастен - 4 лв.; ученици/пенсионери - 2 лв.;
‐ Археологически резерват "Калиакра": възрастен - 3 лв., ученици - 1,50 лв.; 
‐ Културно-историческият комплекс "Двор на кирилицата": възрастен - 8 лв.; ученици/пенсионери - 4 лв.;
‐ Национален историко–археологически резерват "Плиска": възрастни - 5 лв., ученици - 2 лв.;
‐ Национален историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’: възрастен - 5 лв.; ученици - 2 лв., пенсионери - 3 лв.

ТО има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97, ал. 1 от Закона за туризма, с полица № 13062210000060, валидна до 23.01.2023 г., издадена от ЗК „Лев Инс” АД

*Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
*2 нощувки със закуски в хотел 2*/3* във Варна или околностите;
*Посещение на Аладжа манастир (включва транспорт и екскурзоводско обслужване, не включва входна такса);
*Посещение на нос Калиакра (включва транспорт и екскурзоводско обслужване, не включва входна такса);
*Посещение на Ботаническата градина в Балчик (включва транспорт и екскурзоводско обслужване, не включва входна такса);
*Посещение на Националния историко–археологически резерват и музей "Велики Преслав" (включва транспорт и екскурзоводско обслужване, не включва входна такса);
*Посещение на Националния историко–археологически резерват "Плиска" (включва транспорт и екскурзоводско обслужване, не включва входна такса);
*Посещение на Културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата" (включва транспорт и екскурзоводско обслужване, не включва входна такса);
*Водач по време на пътуването и престоя.
*Входни такси за посещаваните обекти;
*Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
*Разходи от личен характер.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel