Екскурзии Тунис

Тунис
Тунис е държава в Северна Африка, с територия 163 610 km², което я прави най-малката държава в Магреб - област от Африка на север от Сахара и на запад от Нил. В най-тесен смисъл съвпада с района на Атласките планини. На изток граничи с Либия, на запад с Алжир, на север и северозапад със Средиземно море. Населението е предимно от арабско.
Това е страна с древна история. Има съхранени паметници на атерийската (35 – 10 хил. г. пр.н.е.), иберо – мавросийската (10 хил. г. пр.н.е.) и капсийската култура. В древността Тунис е населяван от либийски племена. От 12 в. пр.н.е. финикийците основават тук свои колонии, сред които господстващо положение заема Картаген – център на голяма робовладелска държава.
Градът Държава Картаген се е намирал на мястото на днешен Тунис. Завладян е от Римската Империя вследствие пуническите войни. През 534 г. Тунис минава под властта на Византия. През VІІ в. е включен в Арабския халифат, което свързва страната с центровете на ислямската цивилизация. След периоди на относително спокойствие и разрушителни нашествия през 16 в. Тунис е завладян от испанците, а по – късно включен в Османската империя (1574 г.). Утвърдилата се през 1705 г. династия на бейовете Хюсеиниди създава независима държава. През 1881 г. Франция окупира Тунис и го превръща в своя колония. От края на 19 в. в Тунис се заражда националноосвободително движение и възникват първите национални организации. От ноември 1942 г. до май 1943 г. страната е окупирана от германски войски. След Втората световна война в Тунис се разгръща активно движение за независимост, като от 1951 г. започва и въоръжена борба с колонизаторите. През юни 1955 г. под натиска на засилилата се националноосвободителна борба Франция предоставя вътрешна независимост на Тунис. На 14 септември 1955 г. се сформира първото национално правителство, възобновява се легалната дейност на политическите партии и масовите организации. На 20 март 1956 г. е подписано ново споразумение, предоставящо на Тунис пълна независимост. През 1963 г. Франция напълно освобождава територията на страната с изтеглянето на войските си от военната база Бизерта. На 25 юли 1957 г. учредителното събрание провъзгласява Тунис за република. За президент е избран Хабиб Бургиба. Правителството поема курс за преодоляване на икономическата изостаналост и зависимостта от Франция. Основа на вътрешнополитическия курс е доктрината за „дестуровския социализъм“, включваща концепциите за национално единство, отсъствие на класова борба, хармония и сътрудничество между всички слоеве на обществото. На практика след 1969 г. се поема курс надясно. Държавно устройство на Тунис е република.
Ако тръгнете да обикаляте Тунис, не се ограничавайте само с красивите плажове. Основни забележителности в Тунис, които можете да посетите са:
Столицата Тунис
Започнете от Старата част на града - Медината, запазила арабското очарование и формата на добре организаран хаос. Посетите националния музей Бардо, комплекс от вековни сгради, сред които бейския дворец, който днес е превърнат в музей на древните мозайки.
Сиди Бу Саид
Чаровното, крайбрежно селище, с бели, варосани,  къщи със сини декоративни елементи, окичени с нацъфтяли бугенвилии, има невероятна атмосфера. Открит от богати французи и други европейски изгнаници в края на ХІХ в. и преоткрит отново през 1942 г. от Андре Жид, Сиди може би е щял да бъде свръхзастроен, ако не е била държавата, която издава разпореждане през 1915 г. за съхраняване на неговия оригинален вид. Тези заповеди са били изненадващо ефективни и всичко е останало типично Тунизийско, с изключение на туристите.
Матмата
Матмата е друго известно тунизийско село, в което част от жителите му живеят в подземни домове, вкопани в скалите. Матмата е родното място на Люк Скайуокър от поредицата „Междузведни войни“, и този факт го прави световно известно. Някои от къщите са пригодени за хотели в които можете  да отседнете .
Древният Картаген
Руините на античния Картаген се намират в непосредствена близост до днешен Тунис, а край тях е разположен съвременният дворец на президента на Тунис. Според легендарната версия Картаген е основан през 825/814 г. пр.н.е. от финикийски заселници от Тир. Името му идва от финикийското „карт хадаш“, което означава „нов град“.
Според друга легенда градът е основан от митичната царица Дидона, дъщеря на финикийския цар на Тир и вдовица на жреца на Херкулес-Акерба/с/. Акерба или Сихей бил убит от брат ѝ Пигмалион, който искал да наследи цялото богатство на фамилията. След смъртта на съпруга си, царицата бяга към Магреб в Северна Африка с много съкровища и спътници. Там тя купува от берберския цар Ярба, парче земя за заселване, сключвайки сделка според условията на която получава право на толкова земя, колкото заеме една волска кожа. Съобразителната Дидона нарязва кожата на тънки ивици и така огражда достатъчно голяма територия за заселването на финикийско-кипърските колониалисти които води със себе си.

Дуга
Римляните са оставили много от своите строежи по тези земи, а Дуга е най-добре запазеното малко римско селище в цяла Африка.

Кайруан
Кайруан е ислямската столица на Тунис, където основната забележителност е внушителната Голяма джамия, построена преди повече от 1300 години. Тя е четвъртото по святост място за мюсюлманите в света, а за издигането й са използвани колони от по-ранни римски строежи.
Сус
Сус се намира в Хамаметския залив и има пясъчни плажове, заради което е известен предимно като морски курорт. Не пропускайте да се разходите из стария му град, да посетите казбата (крепостта), да влезете в катакомбите и да разгледате храмовете на различните религии в града.

Пустинята Сахара
Пътешествието ви няма да бъде  пълно, ако не посетите някой от оазисите там . Тозьор е един от най-големите, със стотици хиляди палми, растящи насред пустинята. Соленото езеро Шот ел Джерид, отдавна пресъхнало, пък е популярна туристическа дестинация, където се виждат миражи. Насред пустинята се намират и запазените декори от снимките на филма „Междузвездни войни“.

Източник: Уикипедия
почивка в тунис 2022, екскурзия тунис 2022, екскурзия със самолет до тунис, море в тунис, почивка в тунис, екскурзия тунис, тунис, тунис 2022
 
 

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel